Nyomkövetőt kapott a volt földügyi helyettes államtitkár

2020.12.28. 14:23

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés miatt folytat nyomozást Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár ellen, akit december elején fel is mentett a miniszter. Azóta majdnem egy hónap eltelt, de fejleményekről nem lehetett hallani. Ezért fordult Varga László MSZP-s képviselő a legfőbb ügyészhez, hogy közvetlenül tőle kérjen felvilágosítást az ügy állásáról.

nagyjanos
Fotó: Index

Polt Péter a parlament honlapjára feltöltött írásos válaszában arról tájékoztatta a szocialista honatyát, hogy az ügyészi indítvánnyal egyezően 2020. december 3-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét és nyomkövető elhelyezését. 

A legfőbb ügyész szerint eddig két embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. A több helyszínen végrehajtott motozások, kutatások során begyűjtött adatok, okiratok, elektronikus adatok kiértékeléséhez további vizsgálatokra van szükség a legfőbb ügyész szerint, a tényállás tisztázásához pedig „további eljárási cselekmények elvégzésének szükségessége merült fel.”

A legfőbb ügyész a folyamatban lévő eljárás érdekeire hivatkozva nem árult el többet, de annyit így is tudni lehet, hogy nyáron egy vállalkozó 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott az agrárminisztériumi magas rangú tisztségviselőjének cserébe azért, hogy hivatali befolyásával segítséget nyújtson egy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. 

Mindenesetre kormányzati oldalról sikeresen letakarították a Nagy János nevéhez fűződő tartalmakat, a legtöbb keresésre csak hibaüzenetet kaphatunk.

kormanyhu.PNG
Fotó: kormány.hu

A helyettes államtitkárhoz köthető egyik utolsó elérhető anyag éppen  az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ március elején indult közös földértékesítési programjának sikerén örvendezik.