6,4-es erősségű földrengés volt Zágrábtól délre, Magyarországon is érezni lehetett

Névtelen-1
2020.12.29. 12:34 Módosítva: 2020.12.29. 15:14

Kedden magyar idő szerint 12:20-kor erős földrengést lehetett érezni az ország számos pontján, így Budapesten is. A GFZ gyorsjelentése szerint a mostani 6,4-as magnitudójú (energiájú) rengés szinte pontosan ugyanott pattant ki, mint a tegnapi, vagyis Petrinja térségében, Zágrábtól 40-50 kilométerre délkeletre, Horvátországban. 

Több olvasónk is jelezte, hogy 12 óra 20 perc körül földrengés volt Budapesten. Néhányan Budáról jelezték, hogy megmozdultak a csillárok, mások Angyalföldről és Zuglóból hívtak bennünket. Budapesten egy nyolcemeletes házban lakó olvasónk arról számolt be, hogy lakásában az összes csillár megmozdult, pár másodpercig minden imbolygott. A III. kerületben élő munkatársunk szerint „szépen mozogtak” az asztalok és virágok. A XVII. kerületben az Újlak utcai lakótelepen állólámpák, virágok mozdultak meg, remegett az ágy, ugráltak a székek. Az egyik XV. kerületi olvasónk az írta, hogy mozgott egy kicsit a tévé, „a kutya is totál zakkant volt.” Egy kőbányai lakótelepről azt írták, a hatodik emeleten a csillár lengett, poharak koccantak, az ágy is elmozdult helyéről. 

 • Balatonföldvárról  telefonált egy olvasónk, miszerint a településen is rengett a föld, többen az utcára rohantak. 
 • Pécsen, Siklóson és Kanizsán is megmozdult a föld.
 • Az Időkép írja, hogy Pécsen mindenkit kiküldtek egy áruházból, amikor elkezdett imbolyogni minden.
 • Győrben egy panelház nyolcadik emeletén lehetett látni, hogy egy könyvespolc 10 centimétert mozdult el a helyéről.
 • Pápán megdőlt a karácsonyfa.
 • Kozármislenyben a kanapét is dobálni kezdte a földrengés ereje.
 • Cegléden számítógépes asztal kezdett el inogni, mozgott a szekrény és a karácsonyfadíszek is.
 • Solton ajtók, csillárok székek remegtek bele a földmozgásba.
 • Szolnokon is érezték a földrengést.
 • Kiskunmajsán 5-10 centiméterrel lengett egy függőcsillár.
 • Szekszárdról pedig azt az üzenetet kaptuk, hogy a földrengés hatására mozogtak a csillárok és a faliképek.
 • Lentiben egy negyedik emeleti lakásban szekrények mozogtak, recsegett a plafon, a tévé is elmozdult.
 • Szegeden egy percen át lehetett érezni a földrengés hatásait.
 • Szombathelyen fél percig tartott az egész, egy olvasónknak olyan érzése volt, mintha szédülni kezdett volna, mozgott az ágya.
 • Kaposváron mozgott a csillár, összeütődtek a dísztárgyak. lengeni kezdett a kép a falon.
 • A Baranya megyei Szentlőrincen többen az utcára rohantak megbeszélni a történteket, hogy mi okozta a 15-20 másodperces rengést.
 • Balatonfenyvesen is lehetett érezni a földrengést. Nem tartott hosszú ideig, elég meglepő volt – írta olvasónk.
 • Celldömölkön a csillárok, lógóvirágok és karácsonyfadíszek mozogtak.
 • Telkin 10-15 másodpercig rengett a föld, csillárok és székek is megmozdultak.
 • Egerváron egy régi ház földszintjén is érezni lehetett a földrengést, apróbb repedések is keletkeztek és hullott a vakolat – írta egy munkatársunk. Hozzátette: eleinte mély és erőteljes morgást hallottak, lengeni kezdett a csillár, a házban tartózkodók kisebb szédülést tapasztalnak. 
 • Egy tárnoki olvasónk azt jelezte, hogy épp a bejárati ajtón lépett be családi házába, amikor a rengés hatására nekiesett az ajtónak. 
 • Keszthelyen is érezték a rengést, egy olvasónk azt írta, hogy három percen keresztül rengtek a bútorok, a karácsonyfájuk, és a képkeretek is a vitrinben. 
 • Balatonmáriafürdőn is érezték a rengést, egy olvasónk arról írta, hogy elkezdtek mozogni a bútorok, a csillár imbolygott, a „kerti tó tükre pedig úgy gyűrűzött, mint a Jurassic Parkban, mikor közeledik a T. Rex.″ 
 • Egy újpesti olvasónk azt írta, hogy egy panellakás hetedik emeletén is lehetett érezni a rengést. Úgy fogalmaz: „A karácsonyfadíszek és a szobanövények is lengedeztek rendesen. Nem volt vészes, de elég hosszan tartott (30-40 másodperc), és közben mintha lett volna benne egy kis szünet is”. 

Az ügyben kerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, akik annyit közöltek: egyelőre nem tudják, hol volt a rengés epicentruma. Mukics Dániel szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, hozzátéve, kárbejelentést még nem kaptak. 

Itt a 112press videója arról, hogy nézett ki Vas megyében a földrengés.

 Az Egyesült Államok Geológiai Intézete (USGS) néhány perccel ezelőtt azt írta, hogy a 6,4-es erősségű földrengés epicentruma a horvátországi Petrinja településnél volt, a hipocentruma pedig 10 kilométeres mélységben. Két nagy utórengést is érzékeltek a műszerek, az egyiket Észak-Macedóniában, a másikat Horvátországban néhány perccel a 6,4-es földrengés után.

134014445 3827133027325974 729537625882456136 n.png
Fotó: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium / Facebook

Hétfő reggel 6:28-kor 5,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A földmozgás hipocentruma Zágrábtól 51 kilométerre volt, nagyjából hat kilométeres mélységben. 

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték. A rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt, a távolság miatt Magyarországon károk keletkezése nem valószínű. 

A Jutarnji című horvát lap Facebook-oldalán látható egy sokkoló felvétel a földrengés zágrábi pusztításáról. 

További utórengésekre is lehet számítani

Helyi hírek szerint Petrinjában nagyon súlyos károk keletkeztek. Budapesten több helyen a felső emeleteken is lehetett érezni a földrengést, amelyben nagyjából ötvenszer akkora energia szabadult el, mint a tegnapi rengés alkalmával. A helyi hatást és a károkat fokozza, hogy a nagy energiájú rengés a felszínhez viszonylag közel, 10-11 kilométer mélységben pattant ki. A rengés becslés szerint akkora volt, mint a Magyarországon valaha feljegyzett legnagyobb ilyen esemény, az 1763-as komáromi rengés.

Magyarországon az ilyen tényleg nagyon ritka, de Horvátországban és Szlovéniában, ahol az afrikai és európai kőzetlemezek ütközése zajlik, sokkal gyakoribb, ezeket idehaza csak a határhoz közeli megyékben, Zalában, Somogyban, Baranyában lehet érezni. Legutóbb márciusban volt ilyen jelenség Zágráb környékén.

Timár Gábor, az ELTE TTK geofizikusa arról is beszélt az Indexnek, hogy további utórengések is várhatók, a hétfői rengés a keddinek végső soron az előrengése volt. Az ELTE Geofizikai Tanszékének egyetemi tanára kifejtette, hogy ezek várhatóan olyanok lesznek, mint ami tegnap volt, tehát akár további károkra is készülni kell. Azt, hogy a további földrengések Magyarországon érezhetők lesznek-e, egyelőre nem lehet kizárni Timár Gábor szerint.

(Borítókép: EMSC)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport