Több mint 400 milliós támogatásból épül ivóvízvezeték Tamásiban

2020.12.29. 06:12

Több mint 400 millió forintos beruházással ivóvízvezetéket építenek ki Tamási külterületein – közölte a város polgármestere az MTI-vel. Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a Paksi Ipari Park (PIP) Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. 

436 millió forintos támogatásával csaknem 10,5 kilométer hosszan létesítenek ivóvízhálózatot.

A 8000 lakosú város jó néhány külterületén több mint 500 embernek nincs vezetékesivóvíz-ellátása. Tuskóson, Újvárhegyen, Kosbán, Öreghenyén, Adorján-újtelepen és Adorjánpusztán vagy egyáltalán nincs vezetékes ivóvíz, vagy volt termelőszövetkezeti, ma már magántulajdonban lévő hálózatról kapnak vizet az ott élők. Ezekre a külterületekre tartályokban szállítanak egészséges ivóvizet.

Az önkormányzat engedélyes tervekkel rendelkezik a hálózat kiépítéséhez, egy 350 méteres szakaszt Kosba felé önerőből már lefektettek. Az új hálózat kivitelezése a tervek szerint 2021 nyarán kezdődik és az év végére fejeződik be

– ismertette a polgármester. Hozzátette: 

jövőre megoldódik a város ivóvizében lévő magas nitrittartalom okozta probléma, ami miatt 2014-ben az újszülöttek és a várandós nők nem fogyaszthatták a vezetékes vizet.

A település ivóvizében a magas ammóniumtartalom kezelése miatt megnőtt a nitrittartalom, amelyet az önkormányzat ideiglenes megoldásként klór-dioxid-adagolóval csökkentett. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával, állami beruházásban ivóvízminőség-javító programot valósítanak meg, amelynek részeként egy napi 2700 köbméter teljesítményű, komplex vízkezelő berendezést telepítenek Tamásiba.