Az év legemlékezetesebb parlamenti csörtéi

2020.12.30. 06:21
A magyar parlamenti politizálás túlnyomórészt inkább a konfliktusokról, mint a kompromisszumokról szól, de ez nem csupán az elmúlt tíz évre igaz, hanem így van ez már a rendszerváltás óta.

A parlamenti adok-kapok, mint a politika gladiátor műfaja, egyáltalán nem az elmúlt harminc év terméke. A magyar parlament falai bőven láttak már botrányokat, éles vitákat és verbális pengeváltásokat a 20. században.

A 2020-as év sem okozott nagy meglepetéseket, indulatokból és puskaporos hangulatból most sem volt hiány az Országházban. Bár szinte nincs olyan ülésnap, amelyből ne lehetne kiragadni egy-egy erősebb politikai szájkaratét, az Index összegyűjtötte az idei év legemlékezetesebb parlamenti pillanatait.

Hadházy Ákos belógatta

A 2020-as év parlamenti időszakának hangulatát Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek sikerült felpaprikáznia már az első ülésnapon.

Egy „Stop propaganda” feliratú táblát lógatott le a karzatról Kövér László házelnök feje fölé, majd „A miniszterelnöknek a majorságát!” feliratú táblával ugyanezt megismételte.

Kövér László kitiltja Hadházy Ákost az ülésről

Hadházy nem először lógatta be figyelemfelkeltő véleményét parlamenti ülésen. Tavaly az őszi ülésszak első ülésén Orbán Viktor beszéde alatt egy „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát tartott fel, de előkerült egy „A lónak a f*szát” felirat is.

Kövér László házelnök sem akkor, sem idén februárban nem díjazta Hadházy akcióját, vagyis igen, mert előbb kitiltotta az ülésről, aztán pedig kétmillió forintra büntette a független országgyűlési képviselőt.

A minimális és legszükségesebb megszólalásokat kivéve nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni

– fogalmazott az eset után egy sajtótájékoztatón Hadházy Ákos.

Belefojtották a szót Szabó Tímeába

Egy április 20-i ülésen Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője kritizálta a kormány járványügyi intézkedéseit, de a Fidesz-KDNP frakciója „belefojtotta a szót”.

Éppen azt sorolta fel, hogy mely országoknak, városoknak – határon túli, magyarok által lakott településeknek is – adott a kormány maszkokat védekezésre, amikor a kormánypárti képviselők tapsviharban törtek ki, megakasztva Szabó Tímea felszólalását.

Akkor, ha kitapsolták magukat, szeretném elmondani, hogy a központi állományból védőfelszerelés a megyei kórházba, háziorvosi rendelőbe érkezett 19 pár...

– próbálta volna folytatni a képviselőnő, de a felszólalási ideje lejárt, emiatt elvették tőle a hangot.

Köszönöm, képviselő asszony, sajnos az ön által kiváltott viharos tetszésnyilvánítással nem tudtam mit kezdeni

– jegyezte meg Kövér László házelnök.

Széttapsolták Szabó Tímea beszédét

A kormányoldal aztán azzal támadta Szabó Tímeát, hogy a határon túli magyar közösségeknek juttatott védőfelszerelések miatt kritizálja a kormányt.

A párbeszédes politikus ezt határozottan visszautasította, állítása szerint csak arról szeretett volna érdeklődni: ha valóban annyi maszk érkezik hazánkba, mint amennyiről a kormány beszél, akkor hogyan fordulhat elő, hogy a miniszterelnök által is közzétett videókon rendszeresen hiányos vagy nem megfelelő védőfelszerelésben láthatók az orvosok és ápolók.

Nunkovics megorrolt Deutschra

A júliusi 14-i parlamenti ülésen, amelyen az uniós hitelfelvételi mentőcsomagról folytatott heves vitát a magyar országgyűlés, a KDNP-s Soltész Miklós zsidózással vádolta meg a jobbikos Nunkovics Tibort.

A KDNP-s politikus szerint, amikor Deutsch Tamás felszólalásában arról beszélt, hogy a Jobbik korábban zsidó képviselők listázását kérte, és ettől nem határolódott el Karácsony Gergely főpolgármester sem, akkor a jobbikos Nunkovics Tibor szóval és mozdulatával zsidózó utalásokat tett a Fidesz európai parlamenti képviselőjére.

Soltész szerint a jobbikos képviselő „teljesen egyértelmű szólást, illetve jelet tett, felmutatva Deutsch Tamásra.

Többen látták ezt, amit ön mondott

– jegyezte meg a KDNP-s politikus.

Nunkovics elismerte, hogy bekiabált Deutsch felszólalása alatt, emiatt elnézést is kért, de visszautasította az antiszemita vádakat. Később a közleményében azt írta:

Amit én mutattam, az nem volt más, mint Deutsch Tamás általam vélelmezett drogfogyasztási szokásaira utaló jel. Szó szerint azt mondtam: »Biztosan púderes maradt az orra!«.

Parlamenti krumplizmus

Az év talán legismertebb parlamenti botránya volt, amikor a verbális szkanderben fekete öves Jakab Péter, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője az ellenzék által elvesztett borsodi időközi választás után egy zsák krumplit próbált odavinni Orbán Viktornak a parlamentben.

Felszólalásában a jobbikos politikus arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz csak krumpliosztással tudott több szavazatot szerezni.

Amit ön előad egy ilyen választási eredmény után, egyszerre szánalmas és nevetséges. Most, hogy így lebontották a kétharmadot, a Gyalog galopp fekete lovagja jut eszembe, egyezzünk ki döntetlenben

– reagált a miniszterelnök.

Jakab a viszontválaszában kijelentette, hogy az ellenzék véget fog vetni Orbán Viktor krumplikirályságának.

És ha már krumpli, miniszterelnök úr. Nézze, a borsodiak ezt küldik önnek, és azt üzenik, hogy eszébe ne jusson még egyszer ezzel megalázni őket, mert pórul fog járni!

– fogalmazott a jobbikos politikus, miközben egy zsák krumplit mutatott fel, majd elindult vele a miniszterelnök felé, de több kormánypárti politikus is útját állta.

Jakab nem először hívta fel magára a figyelmet tetteivel és csípős megjegyzéseivel, tavaly novemberben pedig még Orbán Viktor parlamenti bársonyszékébe is beleült. Talán mindezért is Kövér László házelnök rekordnagyságú büntetésre, 4,4 millió forintra bírságolta meg a jobbikos politikust, aki fellebbezett, de az Országgyűlés kormánypárti többsége helyben hagyta a büntetést.

Megszavazta az Országgyűlés Jakab Péter rekord nagyságú büntetését

Kemény szócsata Szilágyi és Nacsa között

Villámló tekintetek kíséretében parázs hangulat alakult ki egy novemberi ülésen a jobbikos Szilágyi György és a KDNP-s Nacsa Lőrinc között az alaptörvény kilencedik módosításának vitájában.

A KDNP-s képviselő a jobbikos politikusnak azt mondta, ne beszéljen pálfordulásról, a fideszesek liberális múltjáról és Soros-ösztöndíjáról, majd odavetette:

Ön egy év alatt próbált náciból kommunistává vedleni.

Szilágyi Györgyöt láthatóan vérig sértette a kijelentés, és még a zakóját is begombolta, hogy indulatosan felvegye az elé dobott kesztyűt.

Én úgy gondolom, hogy az Országgyűlés egyik leggerinctelenebb, leghazudozóbb képviselője engem ne nevezzen nácinak. Tehát maga engem ne nevezzen...

– kezdte Szilágyi, de már nem tudta befejezni, mert elvették tőle a hangot, és az ülést levezető Latorcai János megvonta tőle a szót, illetve kizárta az ülésről, arra hivatkozva, hogy megsértette képviselőtársát.

A 2022-es választásokhoz közeledve, egész biztosan jövőre sem maradunk hangos parlamenti csörték nélkül.