Az éjszaka folyamán átírták a kórházi ellátórendszer térképét

AJO 1024
2020.12.30. 13:39 Módosítva: 2020.12.30. 13:47

Két napon belül jelentősen átalakul a hazai egészségügyi ellátórendszer térképe a fővárosban, illetve Pest megyében – írta meg a Népszava. A tegnap éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent rendeletek átírták az eddig megszokott kórházi ellátórendszer térképét. Január elsejétől, vagyis péntektől a fővárosban három centrumkórház alá sorolódnak be az eddig önálló kórházak. A rendelet szerint Budapesten és Pest megyében működő megyei intézmények

1. Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet alá tartozik január 1-től

  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet,
  • a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet,
  • a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet,
  • a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet, illetve 
  • a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet.

2. Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőhöz

  • a fővárosi Szent Margit Kórház, amely korábban már volt a Szent János Kórház egyik telephelye,
  • a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház

3. Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

Szintén tegnap éjszaka, egy másik megjelent kormányrendelet összevonásokkal csökkentette az országos intézetek számát. Így létrejön az Országos Mozgásszervi és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet a Haller utcai Kardiológiai Intézet, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet, a Korányi-, valamint az Onkológiai Intézet összevonása alapján.

Az Országos Mozgásszervi Intézet az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet összevonásával alakul át, és az Országos Idegsebészet a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összeolvadásával jön létre.

Az új ellátórendszerhez módosítottak a finanszírozási szabályokon is, így január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerülnek.

Borítókép: Index Fotós: Ajpek Orsi