Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Jelentős összegre pályázhatnak a fogyatékossággal élőknek szolgáltatók

DMARC201903050027
2020.12.30. 11:35 Módosítva: 2020.12.30. 11:36

Gépjárművekre és kiegészítő támogatásra pályázhatnak a fogyatékossággal élőknek szolgáltatást nyújtók fenntartói összesen több mint félmilliárd forint értékben – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-t.

A pályázatok célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek minél teljesebb és a lehető legönállóbb életet élhessék – áll a közleményben. Az Emmi által kiírt két pályázat a támogató szolgáltatást nyújtók, valamint a kisebb létszámú, bentlakásos fogyatékosotthonok fenntartói számára szól.

Az államilag finanszírozott támogató szolgáltatást nyújtók fenntartói mintegy 443 millió forintra pályázhatnak. A keretösszeg a tavalyihoz képest majdnem a kétszeresére nőtt, amelyből a szolgáltatás keretében használandó új vagy használt gépjármű vásárlására, a járműpark bővítésére vagy a járművek cseréjére lesz lehetőségük a fenntartóknak.

A közlemény kiemeli, hogy a támogató szolgáltatás célja: a fogyatékkal élő emberek a saját otthonukban, lakókörnyezetükben jussanak hozzá olyan segítséghez, amely az önálló életvitel fenntartásához szükséges. A szolgáltatók az érintetteknek tanácsadást, szállítást, felügyeletet vagy éppen gyógypedagógiai segítséget nyújtanak, valamint gondozással, készségfejlesztéssel járulnak hozzá a lehetőségeik és esélyeik megteremtéséhez – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szintén az év utolsó hetében jelent meg az a csaknem 120 millió forint keretösszegű pályázat, amely a harmincszemélyesnél kisebb létszámú, fogyatékos embereket ellátó bentlakásos intézményeknek, illetve egyházi és civil fenntartású család- és gyermekjóléti szolgálatoknak biztosít forrást mindennapi működésük támogatására.

A pályázatok a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. oldalán érhetők el – írták a közleményben.

Borítókép: MTI Fotós: Mónus Márton