Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Újabb koronavírus elleni vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

2020.12.30. 08:36 Módosítva: 2020.12.30. 08:43

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina második szállítmánya. Fél 7 után landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az a gép, amely az újabb adag oltóanyagokat hozta. Ezúttal is speciális, hűthető dobozokban szállították a német–amerikai fejlesztésű vakcinát – írja a hirado.hu az M1 Híradó információi alapján.

Az M1 tudósítása szerint az oltóanyagot tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, hanem egy kamionra rakták fel, amit egy raktárbázisra visznek, és ott bontják majd fel, valamint szortírozzák a benne lévő hűtőládákat.

A hűtőládák szárazjég segítségével tudják mínusz 60 és mínusz 90 fok között tárolni az ampullákat, így tíz napig képesek garantálni az oltóanyag minőségét. Miután az oltóanyagot felolvasztják, még öt napig lehet tárolni 2-8 fok közti hőmérsékleten.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közös fejlesztésű vakcinája elsőként kapta meg az engedélyt az Európai Unióban. Az első szállítmánnyal szombaton csaknem tízezer oltóanyag érkezett Magyarországra, melyből már mintegy 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be. 

A második szállítmánnyal érkezett 70 ezer vakcina 35 ezer ember oltására alkalmas.