Megérkezett Győrbe is a Pfizer vakcinája

2020.12.30. 11:04

Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta : december 30-án további 21 oltópont számára is megérkezett a szállítmány, összesen 70 ezer vakcina, amely 35 ezer ember kétszeri oltására elegendő. Hozzátette: partnerükkel, a UPS-szel a 21, kormány által kijelölt oltási pontra szerdán eljuttatják a vakcinát.

Mint mondta, a vakcina úgynevezett mRNS-alapú technológiával készül, semmilyen víruselemet nem tartalmaz, pusztán a koronavírus tüskefehérjéjének a fehérjekódját, amely a szervezetben immunválaszt alakít ki. A technológia nagy előnye, hogy – amennyiben megvan a kórokozó genetikai kódja – rövid időn belül lehet fejleszteni, az oltóanyag előállítása szintetikus, és gyorsan, nagy mennyiségben lehet gyártani.

Vereckei Péter elmondta azt is, hogy a szerződésben vállalt feltételeknek megfelelőn szállítanak, az NNK megrendelése alapján, folyamatosan. Jelezte: a következő héten újabb szállítmány érkezése várható.

Kapcsolódó

Szólt arról is, hogy 2021-ben 1,3 milliárd vakcinát fog szállítani világszerte.

Az oltás mellékhatásai – elmondása szerint – zömmel enyhék, a beadás helyén jelentkeznek. Az Európai Bizottság 2020–21-re 200 millió adag vakcinát kötött le, és a szerződésben szereplő opcionális, 100 millió adag oltóanyag lehívása is megtörtént kedden – tette hozzá.

Győrbe is megérkezett a vakcinaszállítmány

szerdán, néhány perccel negyed 11 után a Pfizer–BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó befutott a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba – jelentette az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója.

 Az M1 közlése szerint háromezer vakcina érkezett az intézménybe.

A tudósítás szerint nemcsak a győri kórház dolgozóit oltják majd itt, hanem a soproni, mosonmagyaróvári kórházak orvosait, egészségügyi dolgozóit is.