Merkely biztos abban, hogy a koronavírus kiszorul a hétköznapokból

2020.12.30. 09:36 Módosítva: 2020.12.30. 09:36

A Semmelweis Egyetem rektora a hvg.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a vakcinától függ, mennyi időre van szükség a járvány teljes eltüntetéséhez. 

Ahogy fogalmazott,

el kell jutni oda, hogy a fertőzésen átesettek és a beoltottak aránya elérje a teljes népesség hatvan százalékát. Ha ez megvalósul, akkor Magyarországon meg fog szűnni ez a járvány, de egyénre lebontva továbbra is igaz marad, hogy aki nem oltatja be magát, az, ha külföldre megy, ott adott esetben elkaphatja. Lokálisan, helyi eszközökkel nem lehet kiirtani a vírust.

A rektor beszélt az először Nagy-Britanniában megjelent új vírusmutációról is. Elmondta, hogy a kóros lefolyású kórképek nem gyakoribban az új variáns esetében, és a kifejlesztett vakcinák minden bizonnyal hatásosak lesznek az ismert új mutációkkal szemben.

A fertőzőbb variánssal kapcsolatban Merkely elmondta, hogy 

a különbség annyi, hogy ha hibázunk, az új típus jobban büntet. A megszerzett immunitás azonban megmarad, azaz az új típus megjelenése nem eredményez új hullámot. És akkor sincs komoly baj, ha jelentős mutációk következnek be a vírusban. Ha kell, akkor másfél hónap alatt meg tudják úgy változtatni a vakcinát, hogy az esetleges sokszoros mutáció ellen is védjen az oltóanyag.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a koronavírus úgy velünk marad e, mint az influenza, és évente oltatni kell e az új variánsra, a rektor nemleges választ adott.

Influenzából csak egy van, és nagyon sokáig nem fog megjelenni még egy ilyen, a köpönyegét nagyon gyorsan változtató vírus. Komoly arzenál van már a kezünkben, és biztos vagyok abban, hogy ezt a vírust le fogjuk takarítani a föld színéről: azon kórokozók közé fog tartozni, amelyek teljesen kiszorulnak a hétköznapokból

– mondta.

Magyarországon egyelőre nem találtak még az új vírustípus okozta fertőzést.