Orbán Viktor: Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz

2020.12.30. 08:34

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van

– írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének válaszolva szerdán.

A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A kormányfő azt követően válaszolt Manfred Webernek, hogy a brüsszeli politikus a Welt am Sonntag című konzervatív német hetilapban reagált Orbán Viktor egy héttel azelőtti, ugyanott közölt interjújára.

A magyar miniszterelnök „Szamizdat Nro. 5.” című írásában emlékeztetett, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot”.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Manfred Weber megsértette a magyar népet

A miniszterelnök ismét erős mondatokkal tűzdelt interjút adott a Welt am Sonntagnak.

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt

– sorolta Orbán Viktor, hangsúlyozva, a „GDP 2014 óta 2–3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk”.

„Ez lenne a tévút?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Kiemelte, „közismert tény”, hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói." Orbán Viktor hozzátette: ez igaz , de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet.

„Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk” – közölte a kormányfő.

Hangsúlyozta, a „brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”.

Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését

– fejtette ki.

A kormányfő szerint a brüsszeli vezetői posztra vágyakozóknak azt is meg kell érteniük, hogy a cél nem Európa kulturális, liberális homogenizálása, hanem a szabad nemzetek szövetségének építése.

„Egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sohasem könnyű, ha német” – írta.

Orbán Viktor szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a „kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik”.

„Rosszul teszi, ha a nemzeti szuverenitás létét is tagadja, ahogy Weber teszi” – emelte ki a kormányfő. Hangsúlyozta, rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé akarja helyezni, és az Európai Unió alapszerződésben biztosított egyhangú döntések helyett a jövőt a többségi döntéshozatalban, vagyis a kisebb országok elnyomásában látja.

Nem könnyű, de át lehet menni azon a bizonyos tű fokán, állítólag mindenkinek sikerülhet

– zárta írását Orbán Viktor.

    • Tippek
  • Lakáshitel