Az államtitkár szerint nem feladata tudni a magyar hírszerzésnek a Szájer-botrányról

2020.12.30. 10:23 Módosítva: 2020.12.30. 10:39

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára volt a vendége a Spirit FM Exkluzív című műsorának, amelyben többek között Szájer József ügyéről is kérdezték. 

Az államtitkár a műsorban azt mondta, hogy 

nincs szerepe a magyar polgári hírszerzésnek egy európai parlamenti képviselő átvilágításában, megfigyelésében, követésében. Ez nem feladata az Információs Hivatalnak.

Vargha szerint ez az Európai Parlament biztonsági szolgálatának a hatáskörébe tartozik, a magyar polgári hírszerzésnek akkor van feladata, ha egy ellenérdekelt szolgálat a magyar külképviseleteket környékezi meg. 

Mint megírtuk, Szájer József november végén jelentette be, hogy lemond európai parlamenti mandátumáról. A hivatalos indoklás szerint régóta érlelődött benne a döntés, amelyet a napi politikai küzdelmek miatt ránehezedő lelki teherrel magyarázott. 

December elsején azonban a belga sajtóból derült ki, a fideszes politikus távozása mögött egészen más okok húzódhattak meg. Szájer ugyanis egy olyan brüsszeli szexpartin vett részt, amin rajtaütött a rendőrség, a fideszes politikus táskájában pedig drogot találtak.

Korábban a magyar titkosszolgálatok éles kritikákat kaptak az ellenzék részéről, miután kiderült, ők is csak a külföldi sajtóból értesültek a politikus ügyéről.