Ezekben a kórházakban már ott a vakcinaszállítmány

2020.12.30. 12:54 Módosítva: 2020.12.30. 13:20
Sorra érkeznek meg az oltóanyagok hazánk kórházaiba, mutatjuk, hogy idáig melyik oltópontként működő egészségügyi intézmények kapták meg őket.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Szerdán hajnalban megérkezett a világ egyik legnagyobb szállítmányozással és logisztikával foglalkozó vállalatának, a UPS-nek Budapest környéki telephelyére az oltóanyag szállítmány. A 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánnyal szerda reggel nem sokkal fél hét után landolt egy repülőgép a Liszt Ferenc repülőtéren. A vakcinákat tartalmazó konténert a repülőtéren nem bontották fel, átpakolták egy kamionra, ami a raktárbázisra szállította azokat. A konténert a raktárbázison bontják fel, itt szortírozzák az oltóanyagot tartalmazó hűtőládákat, amik 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba kerülnek majd.

Ők már megkapták

  • Szerdán, néhány perccel negyed 11 után megérkezett a Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcináit szállító autó a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba. Nemcsak a győri kórház dolgozóit oltják majd a kórházban, hanem a soproni, mosonmagyaróvári kórházak orvosait, egészségügyi dolgozóit is. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház a kezdetektől kijelölt Covid-ellátóhely.
  • Déli 12 óra után megérkezett a budapesti Szent János Kórházba 3000 vakcina. Az oltóanyagot egy megfelelően hűtött, ellenőrzött és biztosított helyiségben tárolják. Az oltás csütörtökön kezdődhet két oltóponton a kórház területén, majd két további helyszínen a környéken. Elsősorban a frontvonalban, a Covid-osztályon dolgozókat oltják. A kórház főigazgatója azt kérte, hogy minél többen jelentkezzenek, mert ez a leghatékonyabb módja a védekezésnek. Aki jelentkezik az oltásra, annak nyilatkoznia kell, hogy önként adatja be, majd orvosi vizsgálaton vesz részt, többek között az esetleges allergiáról kell nyilatkoznia. Ha minden rendben van, beoltják a jelentkezőt, majd félórás megfigyelés következik, hogy semmilyen komplikáció ne léphessen fel. A következő 7-10 napban a János kórház dolgozói közül mindenkit be tudnak oltani, aki jelentkezik.
  •  A vakcinák már odaértek a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba és Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertárába is. 
  • Délután már a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház is megkapta a koronavírus elleni oltóanyagot, ide háromezer vakcina érkezett. A helyszínen utcai kapcsolattal rendelkező oltópontot alakítottak ki, hogy a jelentkezőknek ne kelljen a kórház épületén keresztül menniük.
  • Csaknem ötezer Pfizer-BioNTech vakcinát juttattak el a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba – ismertebb nevén a Honvédkórházba – is, és az egészségügyi dolgozók oltása már meg is kezdődött az MTI fotói szerint.  
  • Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben is ott van már a vakcina, itt már oltanak is. 
  •  Az ország északkeleti részére is odaért az oltóanyag, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, Miskolcon már ki is pakolták a teherautót. Ide 5000 adag oltóanyag érkezett, ami 2500 kórházi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A kórház főgyógyszerésze az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a napokban kezdik meg az oltások beadását, amit 30 perces orvosi megfigyelés követ.
  • Tatabányára, a Szent Borbála Kórházba mintegy 1950 oltóanyag érkezett, itt csütörtökön kezdik meg az oltást.
  • Sokáig már a Somogy megyei egészségügyi dolgozóknak sem kell aggódni, ott van a vakcina a Kaposi Mór Oktató Kórházban is. A kaposvári kórház gyógyszertárába 2000 adag koronavírus elleni vakcina érkezett, ami ezer kórházi dolgozó oltására elegendő. A vakcinát speciális hűtőberendezésben mínusz 80 fokon tárolják. Az oltások beadását csütörtökön kezdik meg. Első körben itt a sürgősségi betegellátó centrum, az infektológia és az intenzív osztály dolgozói kapják meg az oltást.
  • Már a Pécsi Tudományegyetem Klinikai központjának elnöke azt mondta: csaknem 5000 adag vakcina érkezett hozzájuk, ez mintegy 2500 egészségügyi dolgozó beoltására elég. Első körben a sürgősségi betegellátás, a koronavírus-ellátó központ, az intenzív terápiás intézet dolgozóit oltják be, majd a többi klinikai egység, a megye többi kórházának dolgozói és a rendelőintézetekben dolgozók, ezután pedig az alapellátásban dolgozók következnek. A szerdán érkezett vakcinákkal csütörtökön kezdik az oltásokat, majd három hét múlva adják be a második adagot. Sebestyén Andor úgy vélekedett, az egészségügyi dolgozók után, tavasszal kerülhet sorra a szervezett lakossági oltás. Az egészségügyi dolgozókat és a lakosságot is arra kérte, hogy jelentkezzenek a védőoltásra.
  • Szárazjégen érkeztek a vakcinák a Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézetbe, Szolnokra. 
  • Nógrád megyében is ott a vakcina, fél négy körül érkeztek meg az MTI képei, amelyeken jól látható, ahogy cipelik be az oltóanyagokat a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézetbe. Hozzájuk 1950 adag vakcina érkezett, az oltások beadását csütörtök reggel kezdik meg.
  • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Bucsi László a a közmédiának elmondta, hogy azonnal elkezdték az oltást, elsőként itt is a frontvonalban dolgozóknak adják be. Néhány nap alatt szeretnék ugyanakkor az összes dolgozót, körülbelül ezer embert beoltani. Bucsi László szólt arról is, hogy az ígéretek szerint a jövő héten még ugyanennyi adag vakcinát kapnak. A dunaújvárosi kórház dolgozóit is Székesfehérváron oltják majd be. A főigazgató szerint ha ilyen ütemben halad az oltás, nyár elejére megállítható a világjárvány.
  • Nyíregyházán nem hagyták a véletlenre a dolgokat. A Jósa András Oktatókórház Központi Laboratóriumában már oltják az egészségügyi dolgozókat, mivel oda már múlt szombaton is érkezett vakcinaszállítmány. Most 3900 adag oltóanyagot vittek a szabolcsi megyeszékhelyre.
  • A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján is megvan már az oltóanyag, itt csütörtökön kezdik meg 2500 ember, az intenzív és Covid-osztályon dolgozók, valamint a mentőszolgálat munkatársainak beoltását. A tervek szerint egy nap nagyjából 100 embert oltanak be – közölte a helyszínen a közmédia tudósítója. 

A járvány kezelésnek legkedvezőbb híre, hogy a reggel 70 ezer újabb vakcina érkezett, így további 35 ezer egészségügyi dolgozót tudnak vele beoltani – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette, hogy további oltóanyag-adagokat is megrendeltek már, az év elején folyamatosan, több tételben érkeznek majd a szállítmányok. Az országos tisztifőorvos leszögezte, hogy a védőoltások beadatása az ütemterv szerint, az oltási tervnek megfelelően zajlik. Tehát első körben az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát, közülük is azok, akik az intenzív és sürgősségi osztályokon dolgoznak, valamint azok, akik kifejezetten a koronavírusos betegeket ápolják.

Több mint duplájára nőtt az új fertőzöttek száma

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 319 543 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett szerdán – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880-ra csökkent. 6155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen.

A második vakcinaszállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és 

AZ EDDIG KIJELÖLT ÖT KÓRHÁZI OLTÓPONT MELLETT A TÖBBI KÓRHÁZI OLTÓPONTON IS MEGKEZDŐDIK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VAKCINÁCIÓJA.

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Egy nappal korábban902 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 131, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Kedden 6298 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 444-en voltak lélegeztetőgépen.