Karácsony: a vakcina az egyedüli megoldás

2020.12.30. 17:40

A koronavírus elleni oltás jelenthet egyedül megoldást ahhoz, hogy túl legyünk a járványon, és dolgozni kell a vakcina iránti bizalom növekedéséért

– írta a főpolgármester szerdán Facebook-bejegyzésében, ugyanakkor nem értette, hogy miért vannak olyan sokan, akik a felmérések tanúsága szerint nem akarják beoltatni magukat. A főpolgármester úgy látja, hogy a kulcs az ügyben a bizalom.

A kormányoknak, önkormányzatoknak, tudósoknak, orvosoknak és tudós orvosoknak most mind azon kell dolgozniuk, hogy a vakcina, az oltás iránti bizalom növekedjen

– írta a politikus és hozzátette, a bizalom pedig csak és kizárólag tiszta, egyenes és őszinte beszéddel, a tények ismertetésével és tiszteletével, együttműködéssel és partnerséggel állítható elő vagy pontosabban: állítható helyre.

ezért megengedhetetlen, ezért káros, hogy a kormány továbbra sem beszél őszintén, továbbra is trükközik a járvánnyal kapcsolatos adatokkal. Mindez oda vezet, hogy a koronavírus-vakcinával szemben szkeptikus válaszadók közel egyharmada arra a kérdésre, miért nem akarja beoltatni magát, úgy válaszolt: mert nem bízik a kormányban

– fűzte hozzá.

Szánalmasnak nevezte továbbá, hogy a kormány szerdán már nem közölte a fővárosi járványügyi adatokat, miután minap egy bejegyzésében elemezte azokat. Ebben a bejegyzésében az Eurostat számai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a valós halálozási számok magasabbak lehetnek a közöltnél, és hogy Budapesten a halálozás feleakkora, mint az ország egészében. Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

a bizalom helyreállításán most az ország védettsége, vagyis emberéletek múlhatnak. Az, hogy mikor, és mennyire zökkenőmentesen térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba.

Szintén fontos tényezőként jelölte meg, hogy „ellenfél helyett partnernek” tekintsék az önkormányzatokat, és velünk közösen szervezzék meg az országos oltási programot.

Karácsony Gergely közölte, mindenkit arra biztat majd, hogy oltassa be magát, bízzon az Európai Unió által biztosított vakcinában.

Ha a kormány kész és képes változtatni a járványkezelésén és annak kommunikációján, akkor minden egyéb „vitánk, minden súlyos nézetkülönbségünk ellenére” a fővárosi önkormányzat – és alighanem az ország minden önkormányzata – kész és képes együttműködni a kormánnyal annak érdekében, hogy az oltással, a vakcinával kapcsolatos bizalom érdemben növekedjen az országban – tájékoztatott az MTI.