Vádat emeltek a Mátrában két éve balesetet okozó sofőr ellen

2020.12.31. 15:18

Tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség az ellen a buszvezető ellen, aki két éve fának ütközött járművével a Mátrában. A baleset következtében tizenkét utasa megsérült – tájékoztatta az MTI-t Kalmár Gyula Heves megyei főügyészhelyettes.

A FÉRFIT AZZAL VÁDOLJÁK, HOGY SZABÁLYTALANUL HASZNÁLTA A BUSZ FÉKBERENDEZÉSÉT, ÍGY 2018 NOVEMBERÉBEN VEZETÉSTECHNIKAI HIBA MIATT KÖVETKEZETT BE A BALESET.

A sofőr Kékestető felől Mátraháza irányába haladva, 39 utassal a lejtős, kanyargós és nedves úton nem használta a busz hidraulikus tartósfék-rendszerét (retarder), csak a fékpedállal működtetett üzemi féket, amely emiatt károsodott, a fékdobok, fékpofák elégtek, így a fékpedál benyomásával a jármű nem lassult.

A buszvezető a hibát 65-70 kilométeres óránkénti sebességnél vette észre, ezt követően hozta működésbe a retardert, azonban egy éles kanyarhoz közelített, amelyet nem tudott volna bevenni. A nagyobb baleset elkerülése érdekében a buszt szándékosan jobbra kormányozta, és egy út menti fának ütközött.

A baleset következtében két utas nyolc napon túl gyógyuló súlyos, tíz ember pedig könnyű sérülést szenvedett.

Az Egri Járási Ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a férfira a Gyöngyösi Járásbíróságtól, továbbá kezdeményezte, hogy a buszsofőrt tiltsák el a közúti járművezetéstől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport