Újabb olajszennyezés jelent meg a szigetszentmiklósi katasztrófa helyszínén

2020.12.31. 10:06

Ismét olajszerű anyagot észleltek a vízügy munkatársai Szigetszentmiklóson, a korábbi szennyezés helyszínén – tájékoztatta az MTI-t az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A káros anyag eltávolítását a legmagasabb fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdték. A szennyeződés pontos forrását ipari búvárok segítségével igyekeznek felderíteni.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata szerda dél körül észlelte az olajszerű anyagot Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál, a korábbi szennyezés helyszínén. Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 kilométer hosszan látható az aknákban. A szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel elkezdték eltávolítani a víz felszínéről, eddig mintegy 150 litert gyűjtöttek össze.

A vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy ne jusson ki szennyeződés az élővízbe, és ezt sikerült is biztosítani – közölte az OVF.
   

A tegnapi nap folyamán Pfeifer Rikárd, a  Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség halőrzési ágazatvezetője Facebook-posztban számolt be az újabb szennyeződésről.

Mint írta,

a kutatócsapat mely vízügyesekből, rendőrökből, búvárokból és csatornázási szakemberekből áll, kora délutántól, kb. 21 óráig követte a csapadékcsatorna nyomvonalát a torkolattól Szigetszentmiklós város belterületére. Kb. 7-8 kilométert tudtak átvizsgálni tüzetesen. Az átvizsgált szakasz végig olajos volt, úgyhogy a szennyezés még távolabbról érkezett.

A kutatás és a felderítés ma hajnalban folytatódik.