Ez lehet a magyarázat Zámbó Jimmy halálára?

2021.01.02. 08:38

Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő elemezte Zámbó Jimmy húsz évvel ezelőtti halálának körülményeit, különös tekintettel az énekes által használt Beretta típusú pisztolyra.

Az öntöltő pisztolyoknak, mint ez a Beretta típusú fegyver is, felül elhelyezkedő alkatrésze a szán, ami a töltetlenség ellenőrzése céljából hátrahúzható, a kivetőnyíláson keresztül belátást engedve a cső hátsó végén található töltényűrbe, így a töltött és a töltetlen állapot nehezen téveszthető össze – nyilatkozta a Borsnak Erdei Barnabás igazságügyi fegyverszakértő. – Ha egy töltött tárú fegyver szánját hátrahúzzuk és visszaengedjük, a legfelső töltény bekerül az úgynevezett töltényűrbe. Ha így nem adunk le lövést, hanem ismét hátrahúzzuk a szánt, akkor az előzőleg bekerülő lőszer a kivetőnyíláson keresztül távozik a fegyverből, és egy újabb töltény kerül a helyére. Ha egy üres tárat teszünk bele a fegyverbe, és úgy húzzuk hátra a szánt, természetesen ekkor nem lehet vele lövést leadni.

Elképzelhető, hogy az énekes „tárazgatott”, folyamatosan hátrahúzogatta a szánt, amitől a lőszerek egymás után potyogtak ki a Berettából – tette hozzá Erdei Barnabás. A fáradtság és az ital hatására azonban elszámolhatta magát, s figyelmetlenül egyet benne hagyhatott.

A forgótáras revolverekhez szokott Zámbó Jimmy a 15 lőszeres tárral rendelkező Berettát állítólag újévkor használta először, és így fordulhatott elő nem vette észre, hogy az öntöltő pisztolyoknál használat után, a tár kivétele után is marad egy lőszer a csőben. Vagy elszámolta magát.

Ma van húsz éve, hogy Csepelen máig nem teljesen ismert körülmények között a Királyként emlegetett Zámbó Jimmy énekes életét vesztette egy fegyverbalesetben.