Nyomoz a rendőrség a Ferencvárosban hagyott, sósavval töltött hordó ügyében

2021.01.03. 17:56 Módosítva: 2021.01.03. 22:22

Egy félhordónyi gőzölgő, tömény sósavat hagyott valaki a Haller utcában egy ház előtt – írta közösségi oldalán Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. 

A kerület vezetője szerint a szerencsén múlott, hogy időben bejelentést kapott az önkormányzat a mérgező anyagról, ezért nem történt súlyos sérülés. A veszélyes anyagot végül egy erre specializálódott cég segítségével szállították el a nyílt utcáról, Baranyi azonban leszögezte: 

az önkormányzat nem azért van ám, hogy te spórolni tudj pár tízezer forintot azzal, hogy csak úgy kihajítod valahol a szemetedet.

A polgármester Facebook-posztjából az is kiderült, az utcában térfigyelő kamera üzemelt, amely felvette az egészet. Baranyi a veszélyes hulladék elhelyezése miatt feljelentést tett, szerinte ugyanis „felelnie kell annak, aki egészséget, életet veszélyeztet a hanyagságával”.

Az ügyben megkerestük Baranyi Krisztinát, aki az Indexnek elmondta:

A felvétel tanúsága szerint szilvesztereste, háromnegyed nyolc körül egy régebbi típusú Volvóval vitte oda egy ismeretlen, középkorú férfi a félhordónyi sósavat. 

A polgármester tájékoztatása szerint egy környezeti kárelhárítási feladatokra specializálódott cég elszállította a veszélyes anyagot tartalmazó hordót, a térfigyelőkamera-felvételek alapján a rendőrség már megkezdte a nyomozást. A hatóság vizsgálata jelenleg is folyik.

A polgármester vasárnap este újabb információkat osztott meg a hordókról a közösségi oldalán:

az egyik a rajta látható úgynevezett TAG, amelyet a graffitisek monogramként használnak, a másik pedig az, hogy a szakemberek szerint ilyen zárókupakkal gyártott vegyszeres hordót nem használnak az országban. Olyannyira nem, hogy le sem tudták zárni az ártalmatlanításra elszállított ballont, mert nem találtak rá megfelelő zárókupakot.

Baranyi Krisztina azt kérte, hogy aki tud valamit „a hordó két jellegzetességével kapcsolatban”, segítse a felderítést.