Marad a borús, esős idő, jövő héten már kopogtatnak a fagyok

2021.01.03. 16:30

Éjszaka ismét országszerte megnövekszik a felhőzet. Többfelé párássá válik a levegő, köd is képződik, amely néhol tartós lehet. Szórványosan, elsősorban keleten lehet kisebb eső, zápor – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn túlnyomóan borult időre készülhetünk, csak néhol lehet átmeneti elvékonyodás a felhőtakaróban. Délelőttig kissé csökken a csapadékhajlam, de délutántól ismét egyre többfelé ered el az eső a Dunától keletre. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 5 fok között várható. Napközben legfeljebb 4 és 10 fok között valószínű hétfőn, délkeleten lesz a melegebb.

Jönnek a mínuszok

A hét első felében több mediterrán ciklon is érinti hazánkat, emiatt változékony, kezdetben igen enyhe időnk lesz, és több alkalommal várható csapadék. Általában éjszaka ér el bennünket az aktuális csapadékhullám, emiatt főként éjjel számíthatunk esőre, záporra, a hét közepén a hidegebbre forduló idő miatt az

Alpokalján, illetve északkeleten már havas eső, hó is eshet. Napközben szakadozott lesz a felhőzet, több helyen a nap is kisüthet.

A hét utolsó napjaiban szárazabb, de az itt lévőnél több fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk. Szakadozott lesz a felhőzet, több-kevesebb napsütés is várható. Csapadék viszont akkor már nem valószínű. Visszaesik a hőmérséklet, éjszaka erős fagyra számíthatunk, szombattól több helyen 

csökkenhet mínusz 10 fokig a hőmérséklet, és napközben is csak fagypont körüli értékre melegszik a levegő.