Folytatódik az elektromos kerékpárok beszerzésére kiírt pályázat

2021.01.03. 15:22

Hétfőtől újra lehet pályázni elektromos kerékpárok kedvezményes vásárlására – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírás második körében január 4. és 8. között várják a pályázatokat. Az első etap nyertesei több mint ezer pedelec beszerzéséhez kaphatnak összesen közel száztízmillió forintot.

Az ITM a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében hirdette meg az elektromobilitást ösztönző, egymilliárd forint keretösszegű pályázatát elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlásához.

Az első pályázati időszak 2020. november 23–27. között tartott komoly érdeklődés mellett, hiszen 1019 pályázat részesült kedvező elbírálásban, összesen közel száztízmillió forint értékben. A támogatói okiratok aláírása és a támogatások kifizetése folyamatosan történik, a nyertesekről a lebonyolító IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján olvasható tájékoztatás – jelentette be Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A kiírás változatlan, ezúttal is magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz, elsősorban munkába járásuk megkönnyítése érdekében. A pályázat benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni. A támogatás a jármű eladási árának legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében kilencvenezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál százötvenezer forintig.

Az IFKA a második körben is húsz munkanapon belül dönt a pályázat támogathatóságáról, majd újabb tíz munkanapon belül a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázó részére.