Megvan az oltási sorrend

D ATI20201227017
2021.01.03. 08:07
A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán nyilvánosságra hozott terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait oltják.

Az oltási terv szerint azokat a tajszámmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat oltják be, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott a koronavírussal való fertőzés, tehát aki tavasszal esett át a fertőzésen, oltható – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Központ oldalán tegnap frissített tájékoztatóból. Azt írják:

A lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség és a Covid–19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi.

A tájékoztató szerint az egészségügyisek után a szociális ellátásban részesülők és gondozóik védőoltását szervezik meg a szociális intézményekben, esetükben várhatóan nem fogják a regisztrációs rendszert alkalmazni, mert ezzel csökkenhetne a védőoltást igénylők száma.

Őket a kockázati csoportba tartozó hatvan évesnél idősebbek követik. Nekik az interneten lehet a védőoltásra előzetesen regisztrálni. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, hanem az oltási terv szerint. A nyugdíjasok papíralapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

A 60 éven felüliek után a rendvédelmi, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói kapják meg a védőoltást, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság, ezért az oltási terv készítői szerint nekik sem kell regisztrálniuk.

Őket követi azoknak a 18–59 éveseknek a beoltása, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő betegségek. Ennél a körnél a regisztrációt figyelembe vehetik, de még nem ismert, az ott megadott információk miként kapcsolhatók össze az alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

Utánuk a kritikus infrastruktúrában dolgozókat oltják, végül valamennyi 18–59 évest, aki nem tartozik bele a fenti kockázati csoportokba.

Kapcsolódó

Fontos lenne ismerni az oltási tervet a víruskutató szerint

Kétféle stratégia van világszerte, a magyar tervről azonban még semmit nem tudni.