Az oltási terv új szakaszt nyit a védekezésben

D KOM20201231001
2021.01.04. 20:14

Az újév első interjújában Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, Magyarország technikailag készen áll a tömeges és gyors oltásra. Jelenleg 35 ezer ember számára van elegendő vakcina, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügy területén dolgozók kapnak meg elsőként.  Többek közt Győrfi Pált isbeoltották.  

Emellett Kedden újabb, majdnem 40 ezer ember oltására elegendő Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra.

A vakcinák beadására készült oltási tervről a kormányfő már többször beszélt, azonban a hétvégén lehetett csak megismerni annak kivonatát. Ahogy arról már az Index hétvégén beszámolt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán nyilvánosságra hozott terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait oltják majd.

A terv szerint

azokat a tajszámmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat oltják be, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott a koronavírussal való fertőzés,

tehát aki tavasszal esett át a fertőzésen, oltható – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Központ oldalán közzétett tájékoztatóból. Azt írják: a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség és a Covid–19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos  hétfői  tájékoztatójában kiemelte, hogy hétfőtől 25 oltóponton zajlik az oltások beadása, első körben az egészségügyi dolgozók kerülnek sorra, közülük

egyébként 12 ezret már beoltottak. 

Terv helyett sorrend

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint az NNK honlapján megtalálható oltási terv csak sorrendnek nevezhető, hiszen egy oltási terv nemcsak a beoltandók sorrendjét határozza meg, hanem többek közt kitér annak adminisztratív és szervezési részleteire is. 

Vagyis tartalmazza azokat a részleteket, hogy a csoportok, mikor, hol, melyik vakcinából kapnak és hogyan értesítik az érintetteket.

– mondta el az Indexnek. Az egészségügyi politikus úgy véli, az, hogy Magyarországon milyen oltási terv van, arról a Népegészségügyi Központon kívül senki nem tud.

Ez nagy baj, mert enélkül a gazdasági szereplők nehezen tudják az üzleti évüket megtervezni, hiszen enélkül nem tudnak munkavállalóik teljes értékű munkába állásával sem kalkulálni. 

– fogalmazta meg kritikáját.

Emellett a Néppárt szakpolitikusa kritikával illette a sorrend összeállítását is. Véleménye szerint a sorrend kialakításánál figyelembe kellett volna venni nemcsak a legsérülékenyebbeket, hanem a szuperterjesztőket is. Lantos Gabriella úgy véli, a sérülékeny csoportok beoltásával

a halálozás csökkenthető.

A munkaképes korúak közül azoknak a beoltása, akik szupertejesztővé válhatnak pedig azt akadályozza meg, hogy a harmadik hullám is kialakuljon. A vakcina elosztása során jól kell a sorrend kialakításával egyensúlyozni – zárta gondolatait az Új Világ Néppárt elnökségi tagja.

Oltási helyszínek

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi interjújában kitért arra a helyzetre is, ha hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása hol történne. Javaslata szerint

a több mint tízezer választási helyszín ideális lenne,

mivel az állampolgároknak oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Komáromi Zoltán háziorvos is megerősítette, hogy jelenleg az oltások 25 oltóponton állnak rendelkezésre, amelyek mindegyike egészségügyi intézményekhez kötődik, hiszen az egészségügyi háttér biztosítja a biztonságos, és szakszerű oltás beadását. Véleménye szerint ha néhány héten belül lenne szükség az oltópontok hálózatának megszervezésére, elsősorban

a háziorvosi rendelőkre  kellene alapozni, vagy a járási mentőállomás lenne ideális oltópont.

Más a helyzet, mint 1959-ben

A Demokratikus Koalíció szakpolitikusa elmondta, legutóbb oltási terv 1959-ben készült Magyarországon, a szabin cseppek beadására, amely a járványos gyermekbénulás megelőzésére szolgált.

Ugyanolyan versenyfutás volt az idővel, mint a mostani koronavírus járvány idején

– fogalmazta meg a feladat nehézségét. Emellett a háziorvos felhívta a figyelmet, hogy abban az időben egyszerűbb volt a helyzet, hiszen adatvédelemre, és adatbiztonságra akkor még senki nem gondolt. Mindenkit személyesen, név szerint hívtak be a védőnői gondozóba.

Ott nem volt betegellátás, csak prevenció, és annyival is egyszerűbb volt, hogy nem injekcióval adták be, hanem szájon át.  És az sem mellékes, hogy nem volt szükség orvosra a vakcina beadásakor – folytatta a háziorvos.

Nagyságrendileg nagyobb a rizikója a mostani helyzetnek, és ezért kifejezetten biztonságosan kell megoldani az oltások beadását.

Munkacsoport

Szlávik János virológus szerint az oltási kapacitás megvan a tömeges oltáshoz. A szombaton nyilvánossá vált oltási tervben látható sorrendről, a szakember az ATV műsorában azt mondta, a 2 millió magyar 60 év feletti ember beoltásának megszervezése komoly logisztikai feladat és nagyságrenddel több oltóanyag kell hozzá, mint az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozók beoltásához.

Az oltási terv logisztikai megszervezését György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárra bízták, aki hétfőn reggel jelentette be, hogy a terv végrehajtására külön munkacsoport alakul.

(Borítókép: MTI Fotós: Komka Péter)