A magyar rendőrök Észak-Macedóniában fogják védeni a határokat

2021.01.05. 17:34

A rendőrség police.hu-n megjelent közleménye szerint kedden újabb magyar rendőri kontingens indult Észak-Macedóniába.

A magyar rendőrség elkötelezett az illegális bevándorlók Magyarország, illetve az Európai Unió területére való bejutásának megakadályozásában. Ennek érdekében a Magyarország területén ellátott feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak.    


Az Észak-Macedóniába induló 56. magyar rendőri kontingens tagjait kedden Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője búcsúztatta.

A magyar rendőrök fő feladata a járőrszolgálat ellátása lesz, amit a jogellenes határátlépések megelőzésének és felderítésének érdekében fognak végezni, valamint az embercsempészek és a határsértők előállításában is részt fognak venni. A kontingens szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatja az érintett határszakasz védelmét. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem az országon belüli utakon is. 

A 30 tagú észak-macedóniai egységben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.


Az Észak-Macedóniából hazatérő kontingens tagjai — a magánútról hazatérő magyar állampolgárokhoz hasonlóan — a negatív SaRS-CoV-2 teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, ez időre szolgálatmentességet kapnak. Esetükben a teszt költségét a rendőrség állja.