18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megfojtotta édesanyját, vallomását a lábtörlőn helyezte el

2021.01.05. 06:38

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2021. február 4-ig – elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit egy a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Fővárosi Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt – minden előzetes ok nélkül - 2020. december 31-én megfojtotta az édesanyját. Ezt követően a gyanúsított önvallomást írt, amelyet a lakás ajtaja előtti lábtörlőn helyezett el.

A Fővárosi Főügyészség szerkesztőségünknek megküldött közleményében az áll, hogy vallomásában arra kérte a szöveg esetleges olvasóját, hogy az értesítse a hatóságokat.

Másnap a szomszédjai értesítették a rendőrséget, mivel a nő a lakás előtti küszöbön kucorogva közölte velük, hogy megölte az édesanyját.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – 10-től 20 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásával fenyegetett bűncselekmény.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását azzal, hogy az az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben kerüljön végrehajtásra.

A bíróság megállapította, hogy a terhelt több mint 20 éve áll pszichiátriai kezelés alatt, a cselekményt megelőző 10 napban a számára előírt gyógyszerekhez nem jutott hozzá. Bejelentett lakcímmel rendelkezik, azonban 2020 nyarán a lakás bérleti szerződését felmondták.

Figyelemmel arra, hogy a terhelt elfogását követően elkészített pszichiátriai vélemény szerint a gyanúsított súlyos depressziója során kialakult rövid zárlati cselekmény miatt közvetlen veszélyeztető magatartás jöhet létre, ez mindenképpen indokolja a pszichiátriai osztályon történő elhelyezését – írja a főügyészség a közleményében.

Mindezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény jellegére, az elkövetés körülményeire – így különösen arra, hogy a gyanúsított a bejelentett lakcímén, az édesanyja sérelmére követte a cselekményt – kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazására kerülhetett sor.

A terheltet a bíróság a letartóztatás idejére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe utalta be. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport