16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Ferihegyen jöhet a hideg zuhany

2021.01.05. 06:14 Módosítva: 2021.01.05. 07:58
Egyik olvasónk január 3-án repült volna Budapestről Belgiumba, de nem engedték fel a gépre, mert Belgium december 31-én piros zónába sorolta Magyarországot és egész Európát.

Olvasónkat a Ryanair nem értesítette a beutazási szabályok változásáról. A becsekkolást végző földi kiszolgáló személyzet pedig hazaküldte, mert nem volt 48 óránál frissebb negatív PCR-tesztje. A január 3-i utazáshoz szinte lehetetlen lett volna a hétvégén tesztet végeztetni.  A 7 napos karantén akkor is kötelező lett volna, ha az olvasónknál van negatív teszt, de a negatív teszt megléte a beutazás alapfeltétele a belgáknál. A brüsszeli Zavantem és Charleroi-i reptéren is van tesztelési lehetőség, de azt csak a belga munkavállalói engedéllyel, lakcímmel, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezők vehetik igénybe. Így olvasónk kénytelen volt utazását pár nappal későbbre halasztani, hogy megfeleljen a szilveszter napján szigorított belga járványügyi szabályoknak. A belga hatóságok még egy utasbejelentői lap elküldését is kérik a beutazóktól, melyet 48 órával az érkezés előtt kell ki tölteni. Ennek hiányát 250 eurós bírsággal büntetik.

A Wizz Air 2021. január 4-i London-Luton és Pozsony között közlekedő járatáról a magyar és osztrák állampolgárságú utasoktól tagadták meg a beszállást. A Telex szerint szerint hiába mutatták be a 72 óránál nem régebbi PCR-tesztjük eredményét, a légi kikötő munkatársai a becsekkolásnál jelezték, hogy nem utazhatnak magyar útlevéllel Szlovákiába. A Szálloda Blog beszámolója szerint nagyjából harminc magyar utas rekedt a repülőtéren. A koronavírus mellett, a Brexit is bekavarhat. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

Utazás előtt érdemes naponta ellenőrizni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Tájékoztatóját. Ezen pontosan és naprakészen követhető, hogy melyik országban milyen tiltások, szigorításokra számíthat az odautazó. Brüsszel december 31-én tette narancsból, piros zónába Magyarországot. Így olvasónkat váratlanul érte a repülőtéren, hogy mégsem utazhat Belgiumba. 

Beutazáskor ezekben az európai országokban nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni

Nagy-Britannia: Bár a sziget ország keddtől teljes vesztegzár lépett életbe, csak munkába és élelmiszerért lehet otthonról kimozdulni, mégis nyitva maradtak a határok. Szerdára sikerült Budapestről Londonba tartó egyik fapados repülőjáratra jegyet foglalni. És Franciaországon keresztül is be lehet lépni Nagy-Britanniába. A francia hatóságok 72 órán belüli, antigén negatív teszt eredményéhez kötötték a visszautazást a szigetországból. A magyar külügy honlapján azt írja utazás előtt érdemes tájékozódni, mert óráról órára változhatnak a beutazást érintő szabályok. 

Kapcsolódó

A mutáns gyors vírus már a szomszédban fertőzhet

A Nagy-Britanniában kimutatott új koronavírus-mutáció már valószínűleg Szlovákiában fertőz – ismerte el az egészségügyi miniszter.

Dánia: a járvány ideje alatt megszűnt a közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Dánia között. Dánia narancssárga kategóriába sorolja Magyarországot. A Dán Királyságba csak 72 óránál nem régebbi negatív teszt eredménnyel, és csak érdemi indokkal lehet beutazni, mint például munkahely, hallgatói jogviszony, vagy üzleti cél. Az érdemi indokot a dán rendőrség honlapján kell regisztrálni.

Németország: A német szövetségi kormány még novemberben minősítette Magyarországot rizikóterületnek. Az utazás előtt egy regisztrációs adatlapot kell kitölteni, majd a Németországba érkezést követően kötelező 10 napos házi karanténba vonulni, amely negatív teszt eredménnyel 5 napra rövidíthető le.

Olaszország: Olaszországban szintén csak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet belépni. Ráadásul a negatív eredmény ellenére is kötelező a karantén azoknak, akik január 6-a előtt érkeznek az országba.

Szlovákia: az ország területére csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet beutazni. A hatóságok csak az angol, német, cseh, vagy szlovák nyelven kiállított RT-PC tesztek eredményét fogadják el, vagyis a magyarul kitöltött teszt eredményt nem fogadják el.

Kapcsolódó

Közép-európai körkép: nem csak nálunk tesz be az ünnepeknek a vírus

Szlovákiában a kérdés alkotmányos vitát szült, Ausztriában karantén várja a határon átkelőket. Körkép.  • Tippek
  • Bankszámla