Orbán akkor kap oltást, ha sorra kerül

2021.01.05. 16:04

Számtalan országban elkezdték már oltani az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal. Államfők, állami vezetők elsőként oltatták be magukat a nyilvánosság előtt, hogy így mutassanak példát a lakosság számára.

Így jutott védőoltáshoz többek között

 • Joe Biden megválasztott amerikai elnök, 
 • Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, 
 • Andrej Babiš cseh miniszterelnök, 
 • Ana Brnabić szerb kormányfő, 
 • Zuzana Čaputová szlovák államfő, valamint 
 • Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is. 

Orbán Viktor más taktikát követ, ő Justin Trudeau kanadai miniszterelnökhöz, Sebastian Kurz osztrák kancellárhoz, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonló módon nem élvez elsőbbséget,

akkor oltatja be magát, amikor az oltási terv szerint rá kerül a sor.

Politikai kérdés lett az oltásból

Magyarországon a közvélemény-kutatások rávilágítottak: nagy a bizonytalanság a védőoltás ügyében a lakosság körében. Miközben mindenki az oltástól várná a járvány és a nyomában járó gazdasági válság végét, a magyar emberek többsége nem biztos abban, hogy beoltatja magát.

A vakcinák elfogadottságában ugyan van némi eltérés, leginkább az amerikai és európai fejlesztésű védőoltásban bíznak a magyarok, a kínai és orosz vakcinákat pedig kevésbé preferálják, azonban még így is kisebbségben vannak az oltáspártiak.

Egy tavaly decemberben készült közvélemény-kutatás szerint a védőoltások megítélése és a pártpreferencia között is párhuzam mutatható. 

A 2020. december 11. és december 15. között készült közvélemény-kutatás szerint

 • leginkább a kormánypártiak bíznak a vakcinában,
 • a Fidesz szavazóinak 57 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen.
 • Az ellenzéki pártok közül a Momentum szavazói a leglelkesebbek az oltás iránt, 46 százalékuk adatná be a vakcinát.
 • Az MSZP támogatói megosztottak a kérdésben, nagyjából kiegyenlített az oltáspártiak és -elutasítók aránya.
 • A Demokratikus Koalíció és a Jobbik hívei azonban egyértelműen oltásellenesek. 

A kérdés tehát bőven túlmutat a racionális vitán, ez ugyanis politikai meggyőződéseken alapszik.

Akik bizalmatlanok a kormánnyal szemben, akik nem szeretik Orbán Viktort, azok az állam által biztosított ingyenes védőoltást is magasabb arányban utasítják el. Ezen a tendencián pedig nem segít, ha a magyar miniszterelnök elsőként adatja be magának ország-világ előtt a vakcinát. 

Kritikusai szerint így járhatna elöl jó példával Orbán, azonban könnyen kitalálható: aki fogást akar találni rajta, az a soron kívül beoltott miniszterelnök miatt ugyanúgy elégedetlenkedne. 

A politikai aktoroknál konszenzusosabb szereplőkkel lehet csak fordítani a tendencián: a társadalom széles tömegei által elfogadott és kedvelt, nem megosztó emberekkel érdemes kampányolni a védőoltás mellett.

A napokban már egészségügyi dolgozóként hozzájutott a vakcinához Győr orvos-polgármestere, dr. Dézsi Csaba András és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is

A jövőben hozzájuk hasonló, ismert és népszerű szereplőkkel, akár színészekkel, zenészekkel indulhat országos kampány a koronavírus elleni oltás népszerűsítéséért. Mert egy dologban nincsen vita a politikai oldalak között: ezen az arányon fordítani kell.  • Bérelnék
 • Bankszámla