Börtönt kértek a Ráday utcai kollégium tini gyújtogatóira

2021.01.05. 11:09

Időtöltésből gyújtották fel a matracot a vád szerint, amely közveszélyhez vezetett és egy ember halálát okozta. Az ügyészség börtönbüntetést indítványoz a fiatalkorúakkal szemben.

A vádirat lényege szerint 2019. január 23-án délután együtt töltötte idejét három fiatalkorú, ketten akkor 15 évesek, harmadik társuk akkor 16 éves volt. Kitalálták, hogy felgyújtanak valamit, ehhez acetont vásároltak és leszakítottak egy darabot egy köztéri plakátból. Amikor a IX. kerület, Markusovszky térre értek, meglátták a Ráday utcai kollégiumnak a tér felé eső, használaton kívüli bejáratát, amelynek egy matrac volt nekitámasztva.

Kapcsolódó

Egy elszállásolt vendég halhatott meg a Ráday Kollégiumban kiütött tűzben

A kollégium diákjai mind jelentkeztek a forródróton. Orbán segítséget ajánlott a református kollégium rendbetételéhez.

A fiúk elhatározták, hogy ezt a matracot gyújtják fel, amelyet – kivárva, hogy járókelők ne legyenek a környéken – az esti órákban meg is tettek.

Az egyik 15 éves lelocsolta acetonnal a matracot, és a 16 évestől átvett öngyújtóval felgyújtotta az ágybetétet, miközben társai takarták tevékenységét. A matrac azonnal lángra kapott, a fiúk elszaladtak. A tűz felhevítette a bejárat fémajtaját, az pedig meggyújtotta a túloldalán levő bútorzatot. A lángok szétterjedtek az épületben és közveszély keletkezett.

Az egyik kollégiumi szobában tartózkodó férfi későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette. A kollégiumból, valamint a mellette levő társasházból összesen 140 embernek kellett kimenekülnie, az épületet a tűz után le kellett bontani.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály nyomozói azonosították, és 2019. január 31-én elő is állították a három fiatalkorút, majd a nyomozást lefolytatták.

Kapcsolódó

Sok diáknak mindene bennégett a kollégiumi tűzben

Újra kell építeni a Ráday utcai kollégiumot a szerda esti tűz után, ahol egy ember meghalt. A diákok gyorssegélyt kaptak az egyetemtől, hogy haza tudjanak utazni. A vizsgák tolódnak.

A Fővárosi Főügyészség a három fiatalkorúval, mint társtettessel szemben halált előidéző közveszély okozása bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A vád tárgyává tett bűncselekményt a törvény felnőttek esetén öttől húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti. A bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén tíz év, a tizenhatodik életévét betöltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama tizenöt év.

Kapcsolódó

Szándékos gyújtogatás történt a Ráday utcai kollégiumban

Két 15 és egy 16 éves fiút gyanúsít a rendőrség, el is kapták őket. Körömlakklemosóval gyújtogattak.