Szakmány Tamás: Számolni kell hasonló világjárvány kialakulásával

2021.01.05. 08:54

Szakmány Tamással, a napokban II. Erzsébet által a Brit Birodalmi Lovagrenddel kitüntetett magyar aneszteziológussal az Érdi Hírek készített interjút.

Ebben Szakmány elmondja, hogy 

a koronavírus-járvány a sok negatív következmény mellett néhány igazi pozitívumot is hozott, szűkebb szakmámban, az intenzív terápiás ellátásban mindenképpen. Az elmúlt tíz hónap alatt többet értünk el a mesterséges lélegeztetés biztonságosabbá tétele irányában, mint előtte tíz év alatt. Ezt biztosan át tudjuk majd menteni, hiszen rutinná vált.

Azonban azt is kifejtette, hogy szinte biztos benne, hogy az orvostudománynak és a társadalomnak 

számolnia kell hasonló világjárvány kialakulásával.

Hozzátette:

Inkább az tűnik valószínűtlennek, hogy a spanyolnátha és a koronavírus-járványok között több mint 100 év telt el.

Kitüntetésével kapcsolatban a lapnak elmesélte, 

december közepén érkezett egy gyanús e-mail a következő tárggyal: Szigorúan bizalmas! Mivel a munkahelyi címemre érkezett, és tudom, hogy az ottani spamfilter igen erős, megnyitottam. Kétszer kellett elolvasnom, hogy elhiggyem, tényleg arról van szó, hogy a Kitüntetési Bizottság a Member of the Order of the British Empire – A Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre javasolt.

Azt is elmondta, hogy a díj mindennapi életében valószínűleg nem fog változást hozni. 

Azok a kollégáim, akik hasonló elismerésben részesültek korábban különféle érdemeikért, ugyanúgy bejárnak dolgozni, mint eddig. Az intenzív osztályunkon már ketten viselhetjük ezt a rangos címet, és a másik kolléganőm, aki néhány éve kapott MBE-t, ugyanolyan kettőzött erővel veti bele magát a betegellátásba, mint azelőtt.