Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Csütörtökön négy idősotthonban is oltani kezdenek

2021.01.06. 20:51

Az oltási tervnek megfelelően csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást a mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti idősotthonban, az újpalotai Olajág otthonban, egy pécsi és egy miskolci idősotthonban – adta hírül a Koronavírus Sajtóközpont. A négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével az előzetes igényfelmérés szerint. Mint írják, az idősotthonok oltása kiemelten fontos, hiszen a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre.

A közlemény szerint a mobil oltócsapatok az intézményen belül fogják elvégezni a védőoltást a már bevezetett protokoll szerint. 

A négy intézményben összesen 447 fő dolgozó és 779 gondozott összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember, és kétszáz fölött van a dolgozók száma. A közlemény szerint a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg.

Az újpalotai Olajág otthonban 160 fő a dolgozók száma és 376 gondozott él. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idős otthonában 237 fő a dolgozók száma és 480 idős ember él, a miskolci  Őszi Napsugár Otthonban 165 fő a dolgozók száma és 437 gondozott él.

A közlemény szerint az igényfelmérések minden idősotthonban, fekvő ellátást nyújtó szociális intézményben megtörténnek. Arra biztatjuk a dolgozókat és az időseket, hogy védjék magukat és éljenek az oltás lehetőségével! – hívták fel az érintettek figyelmét. Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg.