Ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon

2021.01.06. 15:06

Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei, Ács településhez közeli, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban – adta hírül a hivatal a portálján. A hatóság beszámol róla, hogy a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette.

A Nébih tájékoztat továbbá, hogy az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében 

már gyanú alapján megkezdte az érintett állományok, összesen mintegy 90 ezer pulyka leölését.

A szakemberek a gazdaságok körüli három kilométer sugarú védőkörzetében és tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A hatóság emlékeztet rá, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.

A Nébih ezúton is felhívja minden állattartó figyelmét a zártan tartás és a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára.

A hivatal emlékeztet rá, hogy a vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ami kiemelt kockázatot jelent, ezért  Bognár Lajos országos főállatorvos

még 2020. november végén országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, 

amiről az Index is beszámolt.

Emellett kiemeli azt is a Nébih, hogy a veszély jelenlétét és nagyságát jól érzékelteti, hogy egy, a tatai Öreg-tónál december végén talált kócsagtetemben is igazolta a vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma, aminek magas patogenitása tegnap szintén megerősítést nyert. 

Kapcsolódó