Covid-oltás: a MOK prioritási sorrendet várna el az egészségügyben

2021.01.06. 21:36

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint elvárható lenne, hogy a Magyarországra érkezett oltóanyag-mennyiség elosztása központilag, szigorúan és racionálisan történjen: ehhez képest meghatároztak egy prioritási sorrendet.

Svéd Tamás a MOK honlapján olvasható írásában felvázol egy lehetséges sorrendet: a Covid-osztályok és ellátó helyek dolgozói, majd az előszűrés nélküli betegekkel foglalkozók, így sürgősségi osztályok, baleseti sebészetek dolgozói, illetve az aneszteziológusok és a fogorvosok.

Most ez nem így történik, a hiba a rendszerben van.

Kapcsolódó

Zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de néhányan nem kaphatnak a vakcinából

Nem kaphat például oltást az, aki lázas, várandós vagy három hónapon belül gyermekvállalást tervez.

Svéd Tamás azt írta: az elsőként kiépült oltóhelyek az oltást saját dolgozóikkal kezdték. A megyei jogú kórházakban kijelölt oltópontokban a dolgozók beoltására pontos menetrendek készültek, az oltás ennek megfelelően megkezdődött.

A problémák itt is a külső, kisebb ellátóhelyek dolgozóit és az alapellátókat sújtják: elvileg őket is ezen, illetve az azóta folyamatosan kialakított újabb oltópontokon oltják, de ismert beosztás nincs, jelentkezniük nekik kell.

A MOK titkára szerint az oltóhelyek honlapján az online időpontkérés helyenként működik, másutt nem, de a működők is gyorsan betelnek.

Kapcsolódó

Itt a lista a magyarországi oltópontok elérhetőségéről

Egyelőre még csak az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát.

A MOK-hoz érkező visszajelzések szerint Budapesten a helyzet kaotikusabb: a Korányi központban üzemelő oltóhelyet az év legelején telefonon elérve email-es jelentkezést kértek, ezt elküldve válasz azóta nem érkezett. A DPC oltóhely honlapja volt a leginkább használható, működő online jelentkezéssel - ennek megfelelően gyorsan be is teltek a foglalható helyek.

A budapesti kórházak dolgozói központi irányításra számítottak. Ehhez képest január 4-én, a szakrendelők dolgozóihoz és alapellátókhoz hasonlóan sokukat arról tájékoztatták, hogy központi szervezés nem lesz, egyénileg kell jelentkezésüket intézni az oltópontokon. Akik pedig ezt rögtön meg is próbálták, nemritkán szembesültek az oltópontok elérhetetlenségével, telítettségével vagy bizonytalan válaszaival. A Szent Imre és Szent János kórház oltópontjai egyelőre csak saját dolgozót oltanak. 

Kapcsolódó

Minden egy helyen: a leggyakoribb kérdések-válaszok a Pfizer-BioNTech vakcináról

Összetétel, felcserélhetőség, mellékhatások, oltási reakció kezelése, és így tovább.

Svéd Tamás azzal egyetért, hogy december végén megkezdődött az egészségügyi dolgozók COVID19 vírus elleni oltása. S azzal is, hogy a hónapokra 95 százalékos védettséget adó Pfizer vakcinával oltanak.DBZOL20201227011 (4)Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A MOK titkára szerint a vírus legyőzésének legerősebb, megkerülhetetlen fegyverei jelenleg a megfelelően bevizsgált és megfelelő engedélyekkel rendelkező oltások.

A legfőbb cél pedig az oltási hajlandóság növelése kellene legyen.