Budapesten vadásznak török ellenzékiekre Erdoğan titkosügynökei

2021.01.06. 11:13 Módosítva: 2021.01.06. 12:52

 

erdogan
Fotó: Getty Images - Katonai zárlat az isztambuli Boszporusz hídon

A budapesti török nagykövetség diplomatái titkosszolgálati módszerekkel, a magyar törvényeket megszegve nyomoztak Magyarországon élő török ellenzékiek után – idézi a Blikk a főként emigráns török újságírók által készített Nordic Monitor cikkét. 

erdogan.PNG
Fotó: Nordic Monitor

A lap által publikált dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a budapesti nagykövetség által összeírt listán 12 civil neve szerepel. Közülük kilencen élnek Magyarországon: nyolcan a fővárosban, egy ember pedig Dunaharasztiban. A portál szerint valamennyien civil és kulturális szervezetek képviselői, tanárok és üzletemberek, ám Törökországban közellenségként tekintenek rájuk. Birol Tufan török államügyész terrorizmussal vádolja őket, a Nordic Monitor szerint konkrét bizonyítékok nélkül. Valójában ugyanis arról van szó, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök száműzött ellenfele, Fethullah Gülen imám hívei. 

A célszemélyek elleni műveletek az egyszerű megfigyeléstől a zaklatásig, a halálos fenyegetésekig vagy az emberrablásig terjedhetnek

– állítja a Stockholmban szerkesztett lap, amely szerint a budapesti török nagykövetség adatgyűjtése nyomán már eljárás is indult ellenük az ankarai főügyészségen. 

Turkish-embassy-in-Budapest
Fotó: Wikipedia