Az NVB kiadta Szájer József mandátumát az utódjának

2021.01.07. 15:54

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kiadta Schaller-Baross Ernőnek az európai parlamenti képviselőségről lemondó Szájer József – írja az MTI.

A 2019-es európai parlamenti választáson a Fidesz–KDNP listájának 2. helyéről mandátumhoz jutó Szájer József 2020. november végén mondott le január 2-ai hatállyal az EP-képviselői tisztségéről.

Az már a belga lapokból derült ki, hogy a politikus egy illegális „házibuliban” vett részt, majd egy rendőrségi razzia elől az ereszcsatornán leereszkedve próbált menekülni.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz január 5-én jelentette be, hogy Schaller-Baross Ernőnek, a Miniszterelnökség jelenlegi, nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárának kéri kiadni a Szájer József lemondása miatt megüresedett mandátumot. Schaller-Baross Ernő a Fidesz–KDNP listájának 51. helyén szerepelt 2019-ben.

A Magyar Nemzet a napokban azt írta, hogy Schaller-Baross kiválasztásánál a kiemelkedő szakmai tudás mellett jelentős szerepet játszott a politikus kora is.

A 34 éves Schaller-Baross Ernő több idegen nyelven beszél anyanyelvi szinten, jogász végzettségű, korábban a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának külügyi tanácsadója volt. 2013 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatói posztját is betöltötte – számolt be a Magyar Nemzet.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB egyhangú szavazással kiadta a mandátumot Schaller-Baross Ernőnek, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt.