Még egy hónap a veszélyhelyzet, de addig is lépni kell

D NOE20201215012
2021.01.07. 14:59 Módosítva: 2021.01.07. 16:30
A kormánynak legkésőbb hétfőig döntenie kell a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedésekről, így többek közt arról, hogy marad-e a kijárási és a gyülekezési tilalom, az üzletek korábbi zárása és a középiskolások digitális tanrendje. A veszélyhelyzet pedig (egyelőre) február 8-ig tart, eddig kapott ugyanis felhatalmazást a kormány az Országgyűléstől. Vagyis egy hónapon belül a parlamentet is össze kell majd hívni.

Orbán Viktor miniszterelnök december 7-én jelentette be, hogy

a járvány féken tartása érdekében hozott korlátozó intézkedések január 11-ig maradnak érvényben.

December 10-én meg is jelent az a kormányrendelet, ami többek közt szabályozta

  • az este 8 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a maszkviselésre vonatkozó kötelezettségeket,
  • a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmát,
  • az egyes üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó nyitvatartási és tartózkodási tilalmakat.

Ami a korlátozó intézkedések további sorsát illeti, Orbán Viktor január 3-án, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában egyértelművé tette:

A vakcina teljes mennyiségének megérkezése előtt nem lehet lazítani a korlátozásokon. A második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám.

Eldőlni látszik az is, hogy visszatérhetnek-e a jövő héttől a középiskolák a hagyományos oktatáshoz. Nos, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár mai tájékoztatása szerint az operatív törzs 

a középiskolások digitális tanrendjének meghosszabbítását javasolta.

Ami pedig a veszélyhelyzetet illeti,

az Országgyűlés november 10-én hosszabbította meg február 8-ig a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet hatályát,

amikor is – az ellenzéki pártok támogatásával – megszavazta a járvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt.

Az Országgyűlés ugyanakkor felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a törvény hatályvesztéséig, azaz február 8-ig meghosszabbítsa. A parlament egyúttal meg is erősítette ezeket a kormányrendeleteket.

Miután a törvény február 8-án hatályát veszti, a veszélyhelyzet esetleges meghosszabbítása miatt a parlamentet egy hónapon belül össze kell hívni.

(Borítókép: Bruzák Noémi / MTI)