Nyolcezernél is többen szereztek már online nyelvvizsgát

2021.01.07. 12:18

Tavaly összesen mintegy 8200 alkalommal szerveztek online nyelvvizsgákat – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. Időközben már a hatodik vizsgaközpont adta be akkreditációs kérelmét a személyes érintkezés nélküli nyelvvizsgáztatáshoz.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese a vizsgákkal összefüggésben elmondta, hogy az idegennyelv-tudás fejlesztése a diákok és a már dolgozók számára egyaránt fontos, hiszen ezáltal eredményesebbek lehetnek az oktatásban és a munkájukban is.

A koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy ha erős a gazdaságunk, akkor a nehéz helyzetek is kevesebb kárt okoznak. Éppen ezért támogatunk minden olyan eszközt és lehetőséget, amely abban segíti a magyar embereket, hogy versenyképes tudásra tegyenek szert. Az egyéni eredmények ugyanis az egész ország sikeréhez hozzájárulnak

– fogalmazott a miniszterhelyettes.

A kormány a koronavírus-járvány első hulláma idején átmeneti veszélyhelyzeti intézkedésként biztosította a lehetőséget az online nyelvvizsgáztatáshoz, ami gyorsan népszerűvé vált, ezért beépülhetett a feltételeknek megfelelő vizsgaközpontok általános gyakorlatába. 

November közepéig öt vizsgaközpont kapta meg az akkreditációt, decemberben pedig egy újabb jelentkezett az Oktatási Hivatalnál. 

A minisztérium tájékoztatása szerint 

jelenleg hat nyelvből (angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol) szerezhető online módon általános nyelvvizsga-bizonyítvány.

Portugál nyelvből pedig közgazdasági szaknyelvi vizsga tehető. Az akkreditált nyelvvizsgaközpontok és az elérhető nyelvek teljes listája az Oktatási Hivatal honlapján olvasható. 

A közlemény hangsúlyozza, hogy a központoknak biztosítaniuk kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához szükséges technikai feltételeket, így alapvető elvárás a vizsgázó megbízható azonosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása.

A vizsgaközpontoknak egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó mástól származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.