Nyomozás indul a Hadházy-féle videó miatt, amelyen egymásra rakott nyitott koporsókban fekvő halottakat látni

2021.01.08. 19:43

Az Országos Rendőr-főkapitányság rémhírterjesztés és félelemkeltés miatt nyomozást, Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja pedig vizsgálatot indított az után, hogy Hadházy Ákos péntek reggel Facebook-oldalán közzétett egy videót, amelyen egymásra rakott nyitott koporsókban fekvő halottak láthatók a szentendrei halottasházban. 

A független parlamenti képviselő megdöbbentőnek és kegyeletsértőnek tartja, hogy a koporsókra nem tettek fedelet, mert akkor a plafonig érnének az elhunytak. A politikus arról is írt, hogy több videót kapott már kórházi proszektúráktól, amelyek képkockái bizonyították, hogy a helyhiány miatt megrázó, méltatlan és kegyeletsértő körülmények között helyezik el a halottakat.

Tarnai Richárd kormánymegbízott, független országgyűlési képviselő ugyanakkor úgy véli, a videón szereplő halottak egyike sem volt a koronavírus áldozata, és szerinte a kegyeleti okok megsértéséért az az önkormányzat a felelős, amelyik egy politikai oldalon áll Hadházy Ákossal. A politikus a közmédiának azt mondta, kifejezetten méltatlan, hogy

Hadházy „halottkampányt” folytat. 

Leszögezte: a temetőkről és a temetkezésről szóló jogszabály szerint a temető tulajdonosának, ez esetben a szentendrei polgármesternek és önkormányzatnak a feladata a temető kegyeleti rendjének biztosítása. Hozzátette: a szentendrei járási hivatal vezetője még december 16-án a hosszú ünnepi szünetre tekintettel felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy külön figyeljenek a temetőkről szóló jogszabályok betartására.

Egész délelőtt tartó bejárás során ellenőrizte Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere és csapata a helyi köztemető halottasházát. A bejáráson a polgármester mellett többek között részt vett a halottasház működési felügyeletét ellátó Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának megbízott tisztifőorvosa és a temetőt üzemeltető cég vezetője is.

A vizsgálat eredményét a szentendrei önkormányzat honlapján tették közzé, azt írták, hogy

a bejárás résztvevőit már nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. A népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem Covid-betegségben halt meg.

A bejárás alatt a többi között megállapították, hogy

  • a halottasházban a szemle során 10 elhunyt volt, nem kegyeletsértő módon elhelyezve;
  • az épület nem volt zárva, amire az üzemeltető elmondta, hogy amikor a munkatársaik ott vannak, nem mindig zárják az ajtót;
  • a halottasház két helyiségből áll, az egyik helyiségben két elhunyt volt, de a hűtő meghibásodott;
  • a másik helyiségben nyolc elhunyt volt. Hét elhunytat lezárt koporsóban helyeztek el, egyet külön elhelyezve egy nyitott koporsóban;
  • a nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja;
  • ugyan kegyeletsértő módon elhelyezett elhunyt nem volt a halottasházban, de a körülményeken mindenképpen javítani kell.

A bejárásra az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai is megérkeztek, akik a videó miatt rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával indítottak nyomozást a videó készítője ellen. A szentendrei önkormányzat pedig azonnali hatállyal felülvizsgálja az üzemeltetővel kötött szerződést. 

Az Index megkérdezte Hadházy Ákost, hogy személyesen is meggyőződött-e a felvételeken látható állapotokról. A politikus azt írta, a helyszínen ő maga nem járt, de azonosította azt, az informátor pedig felfedte előtte kilétét, így meg tudott győződni a felvétel hitelességéről.