Szeszélyes időjárással fordulunk rá az év első havazására

2021.01.08. 06:50 Módosítva: 2021.01.08. 06:50

Pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, de reggel, kora délelőtt északkeleten még vékonyabb lesz a felhőtakaró, illetve délután nyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Hajnaltól előbb a Dél-Dunántúlon, később a déli és nyugati megyékben többfelé lehet havas eső, eső, a Nyugat- és Észak-Dunántúlon havazás. Emellett hajnalban átmenetileg a délnyugati országrészben ónos eső is kialakulhat. A délután második felében a csapadék egyre inkább a délnyugati országrészre szorul vissza. A többnyire mérsékelt északi, északkeleti szél Nyugat-Magyarországon időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 6, plusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, plusz 5 fok között valószínű  közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombat éjszaka nagyobb területen képződhet (zúzmarás) köd és rétegfelhőzet, amelynek egy része napközben is tartósan megmaradhat. Az ország nagyobb részén viszont több órára kisüt a nap, majd késő délutántól dél felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. A tartósan borult területeken hószállingózás lehet. Az északi, északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és mínusz 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható, a tartósan borult részeken maradhat hidegebb az idő.

Vasárnap dél felől tovább növekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, északon van esély szűrt napsütésre. A déli országrészben van nagyobb esély hószállingózásra, havazásra, havas esőre, délkeleten akár esőre is. Észak felé haladva csökken a csapadék kialakulásának esélye. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között várható.