Kázmér
-1 °C
16 °C

Müller Cecília is beoltatja magát

Screen Shot 2021-01-08 at 11.45.24.png
2021.01.08. 11:54 Módosítva: 2021.01.08. 11:56

Itthon és a környező országokban is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, a korlátozó intézkedések meghosszabbítására is szükség van. Időre van szükség a védelem kialakulásához, és sokat kell várni, míg bármilyen enyhítés bekövetkezik, a veszély nem múlt el − mondta el Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Számítanunk kell arra, hogy új variánsok jelennek meg, de új eszköz van a kezünkben, a hatékony és biztonságos oltás. Ebből minden héten újabb adagot kapunk, ezért mindenkit kérek, jelentkezzen a védőoltásért, természetesen én is beoltatom magam 

− közölte Müller Cecília, aki azt kérte, hogy senki ne akadályozza azokat, akik védekezni akarnak.

Az országos tisztifőorvos ismertette a napi járványadatokat.

Péntekre újabb 2907 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 115 beteg, kórházban 5297 főt ápolnak, lélegeztetőgépre 372 ember szorul. Egy 37 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata tegnap Magyarországon. Meghalt egy 45 és egy 47 éves beteg is – írják a kormányzati tájékoztató oldalon

Amennyi rendelkezésre áll, azt beadják

Müller Cecília elmondta, hogy minden városi kórházban működik oltópont, az oltást pedig négy nagy létszámú idősotthonban is megkezdték. Mint mondta, hét végén a 150 feletti létszámú otthonokba is eljuttatják az oltóanyagot. Hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy amennyi oltóanyag rendelkezésre áll, azt beadják, illetve hogy a rendelkezésre álló vakcina elfogyjon.

Kedden újabb 39 ezer ember beoltására alkalmas Pfizer-vakcina érkezik, és egy kisebb mennyiséget Moderna-vakcinából is várunk. Azok az egészségügyi dolgozók, akik december 26-án megkapták az első oltásukat, január 16-ával újabb oltást kapnak

− emelte ki a tisztifőorvos.

Arra az újságírói kérdésre, hogy melyik oltóanyagból mennyit rendelt Magyarország, Müller Cecília elmondta, előzetes igényfelmérés alapján minden tagállam lekötötte azt a mennyiséget, amennyire szüksége volt.

Az alapján kötötték meg a szerződéseket a vakcinák lekötéséhez, hogy melyik cég kap engedélyt, és szállít a leghamarabb. Ezért van az, hogy több mint 19 millió vakcinát lekötöttünk, ennek a fele jelenti az oltható személyek számát.

 • Pfizer-vakcinából 3,3 millió ember részére rendeltek,
 • Moderna-vakcinából 873 ezer fő részére,
 • AstraZeneca-oltóanyagból 3,2 millió ember részére kötöttek le,
 • Jansen-vakcinából 2,18 millió főnek elegendő oltóanyag érkezik,
 • CureVac-oltóanyagból 250 ezer főnek rendeltek.

Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltás beadását követően ellenanyagok termelődnek a szervezetben, ez semlegesíteni tudja a vírust.

Ilyenkor jó kiiktatni azokat a tényezőket, amelyek a védekezés kialakulásában hátráltatják a szervezetet. Az oltást követő egy-két napig kerüljük az intenzív testmozgást és az alkoholfogyasztást.

Február 1-ig maradnak a korlátozó intézkedések

Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korlátozó rendelkezések továbbra is érvényben vannak. Ismertette, hogy eddig összesen:

 • kijárási tilalom megszegése miatt 22 560 esetben jártak el,
 • hatósági házi karantént 4863 esetben rendeltek el,
 • maszkviselés miatt 18 354 esetben intézkedtek,
 • üzletek nyitvatartása miatt 500 esetben jártak el,
 • utazási korlátozások ügyében 9309 esetben intézkedtek,
 • üzletekkel, vendéglátóhelyekkel, szórakozóhelyekkel szemben 191 esetben intézkedtek.

(Borítókép: Müller Cecília az  operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. január 8-án. Fotó: M1 / Médiaklikk)