Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Még hosszú ideig nem utazhatunk úgy, mint a pandémia kialakulása előtt

2021.01.09. 08:02

Az idén tervezi a magyar turizmus a teljes újraindulást, ezután gyors növekedéssel számol, a nemzetközi utazások felpörgésével fenntartható növekedési pályára kell állítani a belföldi piacokat, és emellett újra meg kell tölteni az országot beutazó külföldiekkel. Ehhez nagyon sok, nemzetközi szinten meghatározott sztenderdnek kell megfelelnünk, amelyek egyike a vakcinaútlevéllel kapcsolatos intézkedések mikéntje.

vakcinautlevel
Fotó: NHS

Erről beszélt Rasztovits Dávid a Magyar Nemzetnek. A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, nagy a valószínűsége, hogy még hosszú ideig nem utazhatunk úgy, mint a pandémia kialakulása előtt. 

Szerinte ennek mostanra más a kicsengése, mint az első hullám érkeztekor, amikor sokkszerűen érte az utazókat a határok lezárása. 

A nemzetközi utasáramlás megfelelő szabályozási és monitorozási rendszer nélkül újra egy globális egészségügyi katasztrófához vezethet, amely sok országban a nemzetgazdasági termelés jelentős részét adó turizmus beszakadását idézné elő.

Mivel nincsen még olyan koncepció, amely megfelelő hosszú távú megoldást nyújthatna, egyelőre az útkeresési fázisában van a szektor és például az elképzelést felvető nemzetközi szakmai szervezetek. Több jónak tűnő, a nyájimmunitás kialakulásáig biztonságos szisztéma kidolgozása zajlik, ám a határokon átívelő, hosszú távú megoldás még várat magára – jegyezte meg a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a vakcinaútlevélnek nemcsak egészségbiztonsági vagy diplomáciai akadályai vannak az egyes országokban, hanem sok szempontból a megfelelő technológiai háttér is fejlesztésre szorul.