Aki érzékeny, Miskolcon inkább ne maradjon sokáig a szabadban

2021.01.09. 15:26

Többfelé ismét jelentősen romlott a levegőminőség a szálló por magas koncentrációja miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-t.

Azt írták: Sajószentpéteren veszélyes, Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Tökölön egészségtelen a levegő minősége.

Az NNK azt javasolja, ezeken a településeken az érzékeny lakosok (gyermekek, idősek, krónikus szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségben szenvedők és várandós kismamák) tartózkodjanak kevesebbet a szabadban, de azért rendszeresen szellőztessenek otthon.

D VAJ20190219003
Fotó: Vajda János / MTI

További hét településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Tököl, Százhalombatta, Salgótarján, Szolnok, Kecskemét, Várpalota és Ajka. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható jelentős javulás.

Az NNK kiemelte: a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék jelentősebb kockázatot jelentenek az egészségre, mint a nagyobb részecskék, amelyek jellemzően nem jutnak le a légzőrendszer legalsóbb részeibe.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

A levegő romlásáról az index megkérdezte Simon Gergelyt, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértőjét, aki szerint azokon a településeken ahol lényegesen romlott a levegőminőség minden esetben az időjáráshoz köthető. Egyrészt sokan befűtenek, szénnel, rossz minőségű fával, nem ritkán szeméttel, másrészt a mozdulatlan hideg idő miatt, a természetes szellőzőcsatornáktól elvágott településeken könnyen keletkezik szmog. 

A légszennyezésnek való kitettség növeli a koronavírus súlyosságát is. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza

- mondta lapunknak a környezetvédelmi szakember.