Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Mobiltelefonos applikációval választhatunk környezetbarát tisztítószereket

2021.01.10. 14:43

Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában – közölte a szervezet az MTI-vel. Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkört:

mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek – csaknem 700 tisztítószert tartalmaz

– mondta az egyesület elnöke online sajtótájékoztatón. Gulyás Emese hozzátette, az applikáció a lakosság számára már elérhető, a csütörtök reggeli adatok szerint a letöltések száma 2500-nál jár, és várakozásaik szerint eléri majd a 10 ezres nagyságrendet is.

Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken. Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait. Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy „Jó választás!” (zöld besorolás), „Válts zöldebbre!” (sárga jelzés) vagy „Használd körültekintően!” (piros jelzés). Gulyás Emese szerint az applikáció segít majd a vásárlóknak, hogy elkerüljék a háztartási vegyszerek káros hatásait. 

Az egyesületi vezető azt is elmondta, hogy az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta az Agrárminisztérium társfinanszírozásával.