Mobiltelefonos applikációval választhatunk környezetbarát tisztítószereket

2021.01.10. 14:43

Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában – közölte a szervezet az MTI-vel. Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkört:

mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek – csaknem 700 tisztítószert tartalmaz

– mondta az egyesület elnöke online sajtótájékoztatón. Gulyás Emese hozzátette, az applikáció a lakosság számára már elérhető, a csütörtök reggeli adatok szerint a letöltések száma 2500-nál jár, és várakozásaik szerint eléri majd a 10 ezres nagyságrendet is.

Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken. Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait. Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel. Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy „Jó választás!” (zöld besorolás), „Válts zöldebbre!” (sárga jelzés) vagy „Használd körültekintően!” (piros jelzés). Gulyás Emese szerint az applikáció segít majd a vásárlóknak, hogy elkerüljék a háztartási vegyszerek káros hatásait. 

Az egyesületi vezető azt is elmondta, hogy az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta az Agrárminisztérium társfinanszírozásával. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.