Egyszerűsödik a halottak anyakönyvezése februártól

GettyImages-1295806695
2021.01.11. 17:56 Módosítva: 2021.01.11. 17:57

Egyszerűsödik a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok továbbítása februártól – tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) hétfőn az MTI-t.

A főigazgatóság kifejtette: az elektronikus halottvizsgálati bizonyítványt kiállító rendszer, az eHVB-bevezetése által az anyakönyvvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak személyes adatait.

Az európai uniós forrásból létrejövő rendszernek köszönhetően a halálozás anyakönyvezéséhez szükséges adatok már elektronikusan is továbbíthatók lesznek,

a hatóságok pedig egységes, zárt rendszerben érik majd el az adatokat.

A halottvizsgálati bizonyítványokat a jelenleg érvényes szabályok szerint februártól is papíron állítják ki az orvosok, ugyanakkor a halottvizsgálatot végző orvos feladata lesz az is, hogy a halál tényének és idejének megállapítása után a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb az azt követő első munkanapon az anyakönyvezéshez szükséges adatokat rögzítse az eHVB-rendszerben.

A halottvizsgálati bizonyítványok papír alapon történő kitöltése időigényesebb, továbbítása az egyes hatóságok között költségesebb, az adatok kézzel kitöltése kevésbé megbízható, mint az elektronikus rendszer – indokolta az Okfő a változtatást. 

A rendszer teljes bevezetése és használata az év végére valósul meg. A projekt megvalósításához szükséges forrásokat a Széchenyi 2020 program biztosítja, az eHVB-t az Okfő működteti.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Maja Hitij