Nem rendeltek el nyomozást a szentendrei halottasházban készült videó miatt

2021.01.11. 12:33

Egyelőre nincs elrendelve nyomozás a szentendrei halottasházban készült videó miatt – tudta meg a Blikk, miután megkérdezte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot. A rendőrök azt mondták, harminc napjuk van arra, hogy feljelentés-kiegészítés keretében megvizsgálják, rendeljenek-e el eljárást, és ha igen, milyen bűncselekmény miatt. 

A múlt héten az Index is beszámolt arról, hogy Hadházy Ákos közösségi oldalán megosztott egy videót a szentendrei halottasházról. A felvételeken az volt látható, hogy a nyitott koporsókon egymásra pakolva helyezték el az elhunytakat. Az ellenzéki politikus kegyeletsértőnek tartotta azt, ahogyan a hullákat tárolják.

Ezután Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere bejárást tartott, és csapatával ellenőrizte a halottasházat. A vizsgálat eredményét az önkormányzat honlapján tették közzé. Ők azt mondták, hogy elhunytak nem Covid-betegségben haltak meg. Arról nincs információnk, hogy ezt mi alapján állapították meg.

Némi félreértésre adhat okot, hogy közben megszólalt a temető üzemeltetője is, aki arra a kérdésre, hogy szabályosan tárolják-e a halottakat, ezt válaszolta: 

Hogy mi az oka ennek? A világjárvány, a Covid. Ez csak azoknak megdöbbentő, akik nem ebben az iparágban dolgoznak, én sem akadok ki, ha bemegyek egy étterem konyhájába.

Az Index megkereste ezzel a kérdéssel az operatív törzset is, ugyanis Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere kérte Müller Cecília országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja ki a történteket. A kérdésünkre választ még nem kaptunk tőlük. 

Szentendre város honlapján egyébként a bejárást követően közzétett közleményben az állt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság rémhírterjesztés és félelemkeltés gyanújával nyomozást indított, és feljelentést tesz a videó készítője ellen. Közben ezt az információt letörölték a honlapról.

Az, hogy keresik-e a videó készítőjét, nem derült ki a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Blikknek küldött válaszából, a lap azonban más helyről szerzett információk alapján úgy tudja, hogy a rendőrség nem keresi ezt a személyt.