Olyan természeti csodát fotóztak, amelynek kialakulására a tudósok se tudják a választ

2021.01.11. 06:48

Időjárási jelenségekből sosem elég. Ausztriában pár nappal ezelőtt sikerült lencsevégre kapni úgynevezett halójelenségeket. Igazi különlegességnek számít, mert csak nagyon ritkán fordul elő – számolt be az esetről az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

A Moilanen-ívet a felfedezőjéről, Jarmo Moilanen finn kutatóról nevezték el. Leginkább egy V betűre hasonlít, amely valahol a Nap és a 22 fokos haló között jelenik meg. Helyzete és némiképp az alakja is a Nap magasságával változik.

A halót olyan helyen lehet megfigyelni, ahol úgynevezett gyémántpor-jelenség alakul ki. A földközelben keletkező jégkristályok gyakran mesterséges eredetűek is lehetnek, mint a hóágyú vagy egy gyárkémény.

A Moilanen-ív kialakulására a tudósok sem tudják a választ, nem sikerült mindeddig pontosan leírni a jelenséget létrehozó kristály alakját és térbeli elhelyezkedését. A jelenség megfigyelésénél mindenképpen szükséges lejegyezni a pontos helyszínt és az aktuális légköri körülményeket.

Az Index egyik olvasója is küldött képet Hargitafürdőről. Ott szintén megfigyelhető volt a jelenség.

image.png
Fotó: Vass Attila / Index olvasó

A hétvégén egyébként Magyarországon is több helyen misztikus fényoszlopok jelentek meg  az égen. Ez a természeti jelenség is viszonylag ritkán figyelhető meg. Erős fagyra van szükség, és a hétvégén kedvező volt az időjárás, többfelé ugyanis mínusz 5 fok alá hűlt a levegő. Tudományos magyarázata szerint a naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre.