Kétfordulós lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása

DSZZS20140929008
2021.01.11. 06:22
Kétfordulós előválasztást javasol a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyének meghatározására Magyar György ügyvéd. A koncepció még nincs teljesen kidolgozva és elfogadva, de a Civil Választási Bizottság elnöke szerint jelentős többségi vélemény van arról, hogy ez a forma teljes lefedettséget és legitimitást adhatna az ellenzéknek. A civil szervezet 2019-ben jött létre, hogy megszervezze és segítse lebonyolítani az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztást.

Magyar György a javaslatáról az Indexnek azt mondta: az előválasztáson részt vevő szavazók három kérdésben is kinyilváníthatnák a véleményüket:

  • a közös miniszterelnök-jelölt személyéről,
  • az egyéni képviselőjelöltekről
  • és a pártszimpátiájukról.

Utóbbi azt is eldönthetné, hogy a választók milyen arányban látnák az ellenzéki pártok jelöltjeit a közös listán. Magyar György szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy

„füstös szobákban”, a választók bevonása nélkül szülessenek megállapodások.

Az előválasztás eredménye ugyanis valóban a választói akaratot tükrözhetné a közös listán is.

A kétfordulós előválasztást azért is fontosnak tartja, mert az első fordulóban, az úgynevezett előselejtezőben minden indulni szándékozó miniszterelnök-jelölt megmérettethetné magát – az együttműködés pártjain túlról érkezők is.

A választók mondhatnák meg, hogy ki a két (vagy akár három-négy) legerősebb aspiráns. Közülük azok is választhatnának a második fordulóban, akiknek a kedvence az elsőben kiesett.

Így elkerülhető lenne az, mint egy egyfordulós előválasztásnál, vagyis hogy több jelöltön terülnek szét a szavazatok. Ugyanakkor az is kiderülne, hogy kiknek van valós társadalmi támogatottságuk – fejtette ki Magyar György.

Az alulmaradtaknak egy értéknyilatkozatban kellene rögzíteniük, hogy elfogadják az előválasztás eredményét,

nem indulnak el miniszterelnök-jelöltként a 2022-es választáson, továbbá kiállnak a győztes mellett.

A szavazás személyesen és online is működhetne, de azt azért Magyar György hozzátette:

a koronavírus-járvány jobban megtanította az embereket az online lehetőségeket használni.

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint nagyobb lehet az online szavazásnak a jelentősége, példaként említette, hogy az aHang adhatná a technikai hátteret,

amely teljes mértékben biztonságos segítséget jelentene egy előválasztás lebonyolításához.

Az Index kérdésére válaszolva Magyar György vitaképesnek nevezte a Momentum javaslatát, hogy minden olyan magyar állampolgár is részt vehessen az előválasztáson, aki a 2022-es választásig betölti a tizennyolcadik életévét.

A Civil Választási Bizottság elnöke arra is kitért, hogy az eredményes folyamat érdekében belépési és érvényességi küszöböt is meghatároznának. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a részleteket még ki kell dolgozni.

Magyar György szerint az előválasztás egyszerre aktivizálna, hitelesítene és tematizálna, mivel az egész folyamat kitöltené a közéletet, továbbá

pontosabban visszaadná a választók pártállását, mint bármilyen közvélemény-kutatás.

A Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek azt mondta: az előválasztás részleteinek kidolgozása – a pártokkal együtt – közös végkövetkeztetés lesz, és már a közeljövőben napirendre kerülhet az ellenzéki politikai szereplőknél.

Magyar György az egyik alapítója a 2020 elején alakult Ellenzéki Együttműködésnek (ELEGY), amely „Fejezetek a demokratikus és szolidáris Magyarország alkotmányos programjához” címmel, Majtényi László jogtudós és Mellár Tamás független országgyűlési képviselő közreműködésével mutatta be vitaanyagát.

Tavaly októberi sajtótájékoztatójukon elhangzott: az ELEGY célja, hogy jelentős szakmai háttérrel olyan háttéranyagokat készítsenek el, amelyek hathatós segítséget nyújtanak majd az ellenzéki pártok közös programalkotásához.

Az aktuális helyzetről szólva Magyar György azt mondta, jelenleg is zajlik a programalkotás, szakmai elképzeléseiket elküldték a pártoknak, amelyek koordináló bizottságával folyamatosan együttműködnek.

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) 2020. december 20-án közölték, hogy közös listán indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. Arról már korábban megegyeztek, hogy mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal állnak fel a Fidesz–KDNP-vel szemben.

Azóta azt is bejelentették, hogy hat pontban határozták meg a közös kormányzás alapelveit, a későbbi kormányprogram sarokköveit. Önmagával békében élő nemzetet, demokratikus jogállamot, jövőbe tekintő kormányzást, gondoskodó társadalmat, szolidáris, igazságos Magyarországot és hazafias kormányt, európai Magyarországot szeretnének.

(Borítókép: Magyar György. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)