Galgóczi Ágnes: Közeleg a rendvédelmi dolgozók oltása

1.png
2021.01.11. 12:24

Február 1-ig meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, ezért továbbra is hatályban maradnak a korlátozó rendelkezések – emlékeztetett Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese, aki türelmet és együttműködést kért az emberektől. 

Tájékoztatott arról is, hogy a hétvégén összesen 610 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, és

két esetben döntöttek vendéglátóhely, illetve üzlet bezárásáról.

Bárdudvarnokon az ott dolgozó alkalmazott éppen négy vendéget szolgált ki, amikor rendőrök beléptek egy büfébe. A büfét a védelmi intézkedések megszegése miatt hét napra bezárták.

Budapest XIII. kerületébe „hangos zenehallgatás” miatt hívták a rendőröket, és szabálysértési feljelentést tettek, mert 20-an tartózkodtak egy helyiségben, ami a hatályos rendelkezések szerint tilos. 

Galgóczi Ágnes ismertette az elmúlt 24 óra legfrissebb járványügyi adatait, amely szerint 1419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. Jelenleg 307 ember van lélegeztetőgépen. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője kiemelte, hogy a járványügyi adatok folyamatosan javulnak, ezért nagyon fontos a szabályok további betartása is. Emlékeztetett, hogy eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta, ebből több mint hatezren kapták meg az oltást idősotthonok lakói közül.

Tájékoztatott arról is, hogy kedden két új szállítmány is érkezik Magyarországra. a Pfizer vankcinájából újabb 39 ezer ember, a Modernáétól pedig újabb 3600 ember oltásához elegendő adag jön. 

Galgóczi Ágnes kiemelte, hogy mindkét vakcina mRNS-technológiával készült, és hangsúlyozta, hogy a felhasználásukkal kapcsolatban lényeges különbség nincs a két vakcina között. Megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalatok szerint komolyabb mellékhatások nélkül zajlott az egészségügyi dolgozók beoltása, illetve jelezte, hogy

közeleg a rendvédelmi dolgozók oltása is. 

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az országba érkező oltóanyag mennyiségétől függ, hogy a menetrend szerint milyen gyorsan tudják elkezdeni oltani a krónikus idős betegeket. 

Arra a kérdésre, hogy miért szükséges regisztrálni az oltásra, azt mondta, hogy védőoltás önkéntes, a regisztráció pedig azért szükséges, hogy aki szeretne élni a lehetőséggel, azzal a megadott információk alapján könnyen fel tudják venni a kapcsolatot. 

(Borítókép: Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján 2021. január 11-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)