Kacskovics Imre: Kötelezném az egészségügyi dolgozókat az oltásra

2021.01.11. 20:08 Módosítva: 2021.01.11. 20:09

Én, ha kötelezhetném az egészségügyi dolgozókat, hogy oltassák be magukat, akkor azt megtenném

– ezt mondta hétfőn este a Hír TV-ben Kacskovics Imre.

Az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető professzora hangsúlyozta: a betegekkel érintkező egészségügyi alkalmazottaknak mindenféleképpen védettnek kellene, hogy legyenek.

„Fontos lenne, hogy minél előbb és minél többen regisztráljanak az oltásra. Ha nem tudjuk megállítani ezt a járványt, akkor ez vissza – vissza fog térni. Tönkretéve ezáltal többek között a gazdaságot” – így az immunológus.

Ők mindenképpen!

Jók a tapasztalatai az egészségügyben dolgozók oltásával kapcsolatban a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosának – egyre többen szeretnék megvédeni magukat a fertőzéstől és megakadályozni, hogy másoknak átadják azt.  

Szlávik János a közmédiának adott interjúban azt javasolta,

az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók mindenképpen oltassák be magukat, de ugyanígy a pedagógusokat, az ország működéséért felelős embereket is erre kérte.

Külön szólt a fiatalokhoz, hogy gondolkodjanak el azon, ők is jelenthetik a „járvány motorját”.

Mint ismert, Magyarországra 2020. december 26-án érkezett meg az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech oltóanyag. Ezzel a vakcinával – az oltási tervnek megfelelően elsőként az egészségügyi dolgozók oltása kezdődött meg. A számukra kijelölt kórházi oltópontok ide kattintva elérhetők.

Az oltást beadatni szándékozó kórházi munkatársak időpontra érkeznek, és teljes körű felvilágosítást kapnak. Az oltóanyag beadása előtt ki kell tölteniük egy, az egészségi állapotra vonatkozó kérdőívet, hogy eldönthető legyen, olthatók-e. Az oltás után szükséges ideig mindenkit megfigyelés alatt tartanak, a beoltottak megkapják az úgynevezett oltási kártyát és az időpontot a második oltásra. A teljes védettséghez ugyanis két oltásra van szükség

fejtette ki korábban Kulcsár Andrea, a Dél-pesti Centrumkórház oltópontjának vezetője.

Ha a fentieken túl érdekli, hogy mennyi vakcina lesz Magyarországon? Elegendő lesz-e ez a mennyiség az összes jelentkező beoltásához? Hol tart jelenleg Magyarországon az oltóprogram? Kik kapták meg eddig az oltást?  – az Index összegyűjtötte legfontosabb kérdéseket, és megkereste rájuk a válaszokat.