Hadházy Ákos hírbe hozta, de végül megköszönte a beoltott vízimentő kiállását

2021.01.12. 13:32

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő „megvan a magyar oltási terv” címmel arról írt legfrissebb Facebook-bejegyzésében, hogy egy olyan embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával, aki szerinte a kormány oltási menterendje alapján erre még nem lett volna jogosult.

A képviselő által megosztott képeken látszik, hogy az illető a profilképére egy „én már beoltattam magamat” feliratot tett ki, ami azonban a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) Facebook-oldaláról származik.

Hadházy Ákos azt is hozzátette, hogy „Balázsnak egy balatoni jachtklubot és elegáns éttermet, szállodát üzemeltető cége van”, de „az viszont biztos”, hogy nem idős, nem orvos, nem ápoló, nem idősek otthonában dolgozik és nem tanár.

Balázs nem rossz ember, csak élt az összeköttetések, a társadalmi státusz adta lehetőségekkel. Meg azzal a határtalan káosszal, ami a magyar »járványvédelmet« az oltások megszervezése terén is jellemzi. Végül köszönjük meg Balázsnak, hogy – a valódi mentőápoló-vízimentőhöz hasonlóan – népszerűsíti az oltást. A rendszerről nem ő tehet

– fogalmazott a független képviselő Facebook-oldalán.

Az Index elérte a Hadházy Ákos által hírbe hozott embert, aki mint kiderült, Tóth Balázs, a Balatoni Kör elnökségi tagja, a BL YachtClub vezetője, illetve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának hajóvezetője.

Tóth Balázs hangsúlyozta:

semmiféle susmusról nincs szó.

Mint aktív vízimentő kapta meg az oltást. Azt is elmondta, hogy Balatonlellén van a déli part első vízimentő bázisa, ami az év 365 napján aktív, folyamatosan használják. Tavaly júliusban adták át, a BL YachtClub & Apartments és a Vízimentők Szakszolgálatának együttműködésének köszönhetően jött létre.

Tóth Balázs szerint fontos megjegyezni, hogy a Balaton már nem csupán egy nyári történet, hanem egy egész évben élő és lüktető turisztikai célpont. A tavat a horgászok és a hajósok is egész évben előszeretettel használják, így sokszor indul Balatonlelléről mentőhajó, ha valaki bajba kerül a főszezonon kívül is.

Azt, hogy megkapta az oltást, azért kommunikálta, hogy ezzel is kiálljon a koronavírus elleni vakcina mellett, és hangsúlyozza az oltás beadásának a szükségességét.

Azt vallom, ahhoz, hogy visszakapjuk az életünket, újra beindulhasson a gazdaság és a turizmus, elengedhetetlen az oltás beadása

– jelentette ki Tóth Balázs az Indexnek.

Tóth Balázs a likebalaton.hu cikkére is felhívta a figyelmet, amely január 8-án számolt be arról, hogy a VMSZ az elsők között kapott egy védőoltási lehetőséget.

Elsőként a mentőautóban dolgozók, aztán a hajóvezetők, majd az irodai dolgozók élhetnek ezzel. A Semmelweis Egyetem klinikáján Merkely Béla professzor által én is megkaptam az első adag oltást, és semmiféle mellékhatást nem érzek. Azért kezdtem bele a vakcinázás népszerűsítésébe, mert látom a környezetemben, hogy nagy a bizonytalanság

– nyilatkozta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a balatoni portálnak.

A cikkben Tóth Balázs a következőképpen számolt be az oltásról:

Ki kellett tölteni egy sor kérdésből álló adatlapot: allergiás vagyok-e, milyen betegségeim vannak. Testhőmérséklet-mérés is volt, és megkérdezték, hogy nem éreztem-e rosszul magam az utóbbi időben. Alaposan megvizsgáltak, majd az oltás után bent maradtam egy félórás megfigyelésre. Nem éreztem semmi különleges dolgot, csak mintha egy influenza elleni oltást kaptam volna. Egyébként tájékoztattak, hogy számítani lehet fáradékonyságra, az oltás helyén keletkező duzzanatra, esetleg kézzsibbadásra. De semmi ilyesmi nem történt velem.

Tóth Balázs arról is beszélt a portálnak, hogy véleményvezérként indított el egy párbeszédet a közösségi oldalán, mert szerinte a turizmust illetően nincs más megoldás, mint a védőoltás.

Fontos lenne tudomásul venni, hogy nincs más opció. Nincs más esélyünk, ha vissza szeretnénk kapni az életünket. Addig nem tudunk utazgatni, amíg nem lesz kellő számú ember beoltva

– fogalmazott a balatoni portálnak.

Hadházy Ákos végül frissítette a Facebook-bejegyzését, mivel a poszt megjelenése után telefonon beszélt Tóth Balázzsal, aki arra kérte, hogy a következőt tegye közzé:

Hajóvezetőként részt vesz a vízimentők munkájában, ennek révén jutott az oltáshoz. Ezt nem is titkolta senki elől, sőt, egy helyi internetes lapban be is számolt erről, és kifejezetten népszerűsítette is ezt az oltást. Erről én is meggyőződtem, ezért megismétlem az eredeti poszt végének mondanivalóját: megköszönöm, hogy népszerűsíti az oltást, becsülöm is érte. Arról a káoszról, fejetlenségről, ami az oltások kiadását jellemzi, nem ő tehet. Egyetértettünk vele abban, hogy az lenne a jó, ha minél szervezettebben, minél többen, minél hamarabb hozzájutnának az oltáshoz.

FRISSÍTÉS: A poszt megjelenése után telefonon megkeresett Balázs és megkért, hogy tegyem közzé: hajóvezetőként részt...

Közzétette: Hadházy Ákos – 2021. január 11., hétfő