Ivó, Milán
EUR 384,57 Ft
USD 363,43 Ft
5 °C
26 °C

Már Magyarországon is jelen van a mutáns koronavírus

2021.01.12. 21:46

Rusvai Miklós virológus szerint szerencsére egyre növekszik Magyarországon az oltási kedv, ami azért is fontos, mivel

ha az oltási ütem nem gyorsítható, nem kerülhető el a harmadik hullám

– mondta a szakember a Hír TV Magyarország extra című műsorában. 

Kapcsolódó

Virológus: 60 százalék kell a nyájimmunitáshoz

A szakember szerint a korlátozó intézkedéseknek mindaddig maradniuk kell, amíg nincs tömeges oltás.

Szerinte nem a kedv, hanem a rendelkezésre álló mennyiségek szabnak korlátot a vakcinázásnak. Az oltási kedv egyre növekszik, köszönhetően annak, hogy már sokan megkapták a vakcinát, és látszik, hogy nincsenek olyan jellegű mellékhatások, amiktől tartani lehetne. A védőoltásnak köszönhetően a magas halálozási arány jelentősen javítható,  azok számában is csökkenést várnak, akik kórházi kezelésre vagy lélegeztetőgépre szorulnak.

Rusvai Miklós elmondta, hogy az új technológiának köszönhetően, amelyet a Pfizer és Moderna is alkalmaz a vakcináiban, új távlatok nyílnak meg a különböző betegségekkel szembeni védekezésben is.

Ezt a fajta vakcinát sokkal gyorsabban lehet változtatni az adott vírusnak megfelelően. Hagyományos technológiával évekbe telhet egy új oltás lefejlesztése. A Pfizer és a Moderna oltóanyag közti különbség a szállításban és tárolásban mutatkozik meg leginkább. A Moderna vakcinája kevésbé bomlékony, így nem igényel olyan alacsony hőmérsékleten történő szállítást, tárolást.

A londoni mutáns vírustörzsről a virológus elmondta, hogy

Eddig összesen 33 országban azonosították, köztük Szlovákiában is. A pozitív mintákat genetikai vizsgálatoknak vetik alá, így igyekeznek megtalálni az ezen vírustörzs által megfertőzött betegeket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás