Már a Dél-pesti Centrumkórházban az újabb vakcinaszállítmány

2021.01.12. 10:17 Módosítva: 2021.01.12. 11:19

Megérkezett az újabb vakcinaszállítmány a Dél-pesti Centrumkórházba – számolt be róla a köztévé tudósítója délelőtt 10 órakor. Azt mondták: a vakcinából több budapesti kórházba is szállítottak.

Kedden a Moderna-vakcinából is megérkezik Magyarországra az első szállítmány – emelték ki.

Tudatták azt is, hogy a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetébe ezer ampulla érkezett. Az oltóanyagot ott tárolják, és onnan szállítják majd az oltóhelyekre – fűzték hozzá.

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A most érkező oltóanyagokkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsapatok érkeznek. Magyarország eddig minden a hazánkba érkezett vakcinát felhasznált.

Tények, tudnivalók:

  • Az országban egyelőre 78 875 ember beoltására elegendő vakcina van
  • eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta,
  • kedden újabb 47 385 személy számára jön Pfizer-vakcina, Modernából 7200 adag érkezik
  • A sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában részt vevőket már beoltották
  • Az idősotthonokban is 6000-nél jár azoknak a száma, akik a magyarországi oltási terv második körében oltást kaptak, számuk folyamatosan nő
  • A védőoltás nem kötelező, de a szakemberek ajánlják. A vakcinára előzetesen lehet jelentkezni elektronikusan a vakcinainfo.gov.hu oldalán és postai úton is. Ez nem jelent kötelezettséget az oltásra, csak egy igényfelmérés. A vakcina továbbra is ingyenes és önkéntes.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tíz milliárd forint értékben. A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy

lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni.

Nőtt az oltáspártiak aránya Magyarországon, már ugyanannyian tervezik beadatni, mint amennyien nem  (45-44 százalék ez az arány)  a koronavírus elleni vakcinát – derül ki a Nézőpont Intézet felmérésből, amit a Magyar Nemzet számára készített a közvélemény-kutató.

Közben 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma hétfőre. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu

A GYÓGYULTAK SZÁMA IS FOLYAMATOSAN NŐ, JELENLEG 209 852 FŐ, AZ AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA 123 647 FŐRE CSÖKKENT.

5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen.