Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra

000 8Y29VG
2021.01.12. 07:14

Tények, tudnivalók:

  • Az országban egyelőre 78 875 ember beoltására elegendő vakcina van
  • eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta, 
  • kedden újabb 47 385 személy számára jön Pfizer-vakcina, Modernából 7200 adag érkezik
  • A sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában részt vevőket már beoltották
  • Az idősotthonokban is 6000-nél jár azoknak a száma, akik a magyarországi oltási terv második körében oltást kaptak, számuk folyamatosan nő
  • A védőoltás nem kötelező, de a szakemberek ajánlják. A vakcinára előzetesen lehet jelentkezni elektronikusan a vakcinainfo.gov.hu oldalán és postai úton is. Ez nem jelent kötelezettséget az oltásra, csak egy igényfelmérés. A vakcina továbbra is ingyenes és önkéntes. 

A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható kedden, amely 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezik, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé – közölte kedden reggel 9 óra előtt a kormány a koronavírus-tájékoztató oldalon.

Két új vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra január 12-én. Típusokra lebontva Pfizer vankcinájából újabb 39 ezer ember, a Modernáétól pedig újabb 3600 ember oltásához elegendő adag jön kedden – erről beszélt még hétfőn az Operatív Törzs tájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes közlése szerint mindkét vakcina mRNS-technológiával készült, a felhasználásukkal kapcsolatban lényeges különbség nincs a két vakcina között.

„Az alapján kötötték meg a szerződéseket a vakcinák lekötéséhez, hogy melyik cég kap engedélyt, és szállít a leghamarabb. Ezért van az, hogy több mint 19 millió vakcinát lekötöttünk, ennek a fele jelenti az oltható személyek számát” – ahogy az Index is minden részletre kiterjedő cikkében összeszedte, a Magyarországra érkező vakcinák pontos száma ugyan még nem ismert, de 2021 január 8-án országos tiszti főorvos azt aláhúzta, hogy a kormány arra törekszik, hogy minél gyorsabban, minél több embert be tudjanak oltani.

Ehhez pedig elegendő mennyiségű vakcina kell.

Müller Cecíla számokkal is előállt, négy nappal ezelőtti közlése szerint:

  • Pfizer-vakcinából 3,3 millió ember részére rendeltek,
  • Moderna-vakcinából 873 ezer fő részére,
  • AstraZeneca-oltóanyagból 3,2 millió ember részére kötöttek le,
  • Jansen-vakcinából 2,18 millió főnek elegendő oltóanyag érkezik,
  • CureVac-oltóanyagból 250 ezer főnek rendeltek.

A végső győzelem neve a vakcina

Egyelőre a magyar kormány az Európai Unió által lekötött és Magyarországnak átadott oltóanyagokkal tud védekezni. „Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között” –így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban január 3-án. Összefoglalva a jelenlegi helyzetet és a felmerülő kihívásokat a kormányfő azt mondta, „Magyarországon a kivitelezés oldaláról nincs kapacitáskorlátja a tömeges és gyors oltásnak, csak a vakcinahiány van".

Később, január 8-án, szintén a közmédiának már úgy fogalmazott, hogy mindenképpen vakcinát kell szerezni, le kell rá csapni, mert az Európai Unió lassú. Ezért tárgyalnak a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel, s bár látja a vitát a vakcináról az EU-ban, ilyenkor nem várni kell, hanem cselekedni.

A miniszterelnök akkor arról tájékoztatott: eddig 80 ezer oltásra elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Leszögezte: amíg nincs elég oltóanyag, addig olyan életre kell berendezkednünk, amilyenre ilyenkor lehet. .”

A legfrissebb adatok szerint a 80 ezer megérkezett vakcinából eddig 71 ezer oltást adtak be december 26. óta (ekkor érkezett az első szállítmány), ebből több mint hatezren kapták meg az oltást idősotthonok lakói közül 

Mi történik most?

A kormány oltási terve alapján a  kórházi oltópontokon folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is több mint 6000 ezer embert beoltottak már.

A járvány lassítása és a kórházak tejesítőképességének megerőzés érdekében az eddigi védelmi intézkedések február 11-ig érvényben is maradnak.

Hétfőn 1419 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett.